Trăieşti mai mult dacă mănânci ca şi mediteraneenii
A fost confirmat efectul dietei mediteraneene asupra longevităţii.
Articol editat de Andrei Cretoiu, 5 decembrie 2014, 06:00 / actualizat: 5 decembrie 2014, 9:22
Dieta mediteraneeană a fost relaţionată constant cu o serie de beneficii pentru sănătate, incluzând diminuarea riscului de boli cronice şi cancer. Acum, echipa de cercetători de la Spitalul Brigham din Boston (SUA) a descoperit că o mai mare predilecţie pentru acest tip de alimentaţie, este asociată cu telomeri mai lungi.
Telomerii sunt structuri aflate la extremele cromozomilor care protejează celulele şi care se scurtează pe măsură ce organismul îmbătrâneşte. Se crede că telomerii sunt importanţi, iar scurtarea lor este asociată cu boli relaţionate cu îmbătrânirea, cancerul sau patologiile cardiovasculare, deşi încă nu se ştie cu claritate dacă lungimea telomerilor la oameni poate prezice longevitatea şi „vârsta biologică”.
În plus, se ştie că stresul şi inflamaţiile accelerează scurtarea telomerilor şi se bănuieşte că adoptarea diete mediteraneene poate ajuta la amortizarea scurtării telomerilor.
Dieta mediteraneană este o dietă caracteristică zonei mediteraneene, bazată pe consumul de legume, zarzavaturi, fructe proaspete sau uscate, pește, ulei de măsline, vin în cantități moderate și care, conform Organizației Mondiale a Sănătății este o dietă sănătoasă și de calitate.
RADOR