Sat din turtă dulce, la Debrecen
József Mile, bucătar-şef, campion mondial, şi Anna Fazekas, maestru cofetar, au “construit”, cu prilejul Sărbătorii Adventului, un sat uriaş din turtă dulce, în incinta Hotelului Aquaticum din Debrecen, reamintind de tradiţiile vestitelor ateliere din turtă dulce din Debrecen.
Articol editat de , 6 decembrie 2014, 08:00
În urma mai multor săptămâni de pregătiri minuţioase de ‘elaborare’ a satului, care se întinde pe 2,5 metri/1,6 metri, acesta a fost construit în mai mult de o lună. Pentru prepararea ineditei opere s-au folosit 54 kilograme de făină, 370 de ouă, 8,5 kilograme de miere şi 23 kilograme de zahăr.
În compoziţie apar mai multe elemente legate de această sărbătoare: imaginea iernii, peisajul cu zăpadă, casele ţărăneşti, precum şi biserica, simbolul solidarităţii comunităţii. Micuţul sat este “luat în posesie” de figuri vesele din turtă dulce. Creatorii au menţionat că cei interesaţi se pot familiariza la faţa locului cu secretele preparării turtei dulci şi cu alte lucrări de artizanat.
RADOR/(www.mediamix.mti.hu)