Top filme 2014: revista TIME
La final de an, revista americană TIME a întocmit celebrele topuri pe care toată lumea le aşteaptă. Vorbim astăzi despre cele mai bune, dar şi despre cele mai proaste filme din 2014.
Articol editat de , 6 decembrie 2014, 08:00 / actualizat: 6 decembrie 2014, 15:09
Începem cu filmele de care ne-am îndrăgostit anul acesta.
Pe primul loc redactorii revistei TIME aşează pelicula Grand Budapest Hotel, în regia lui Wes Anderson.
Criticii sunt elogioşi atât la adresa actorilor, cât şi la adresa scenariului şi a decorurilor. Povestea gravitează în jurul lui monsieur Gustave, interpretat magistral de Ralph Finnes, portar la un mare hotel în Europa interbelică. Din distribuţie fac parte şi Adrien Brody, Tilda Swinton, Bill Murray şi Jude Law. Un film realist, comic şi trist în acelaşi timp, alert şi foarte elegant. Musai de văzut poate chiar de sărbători.
Pe locul al doilea în topul TIME se află pelicula BOYHOOD – Copilărie, un adevărat maraton cinematografic prezentat vara aceasta şi la Cluj, la festivalul de film Transilvania. Interesant este că protagoniştii au fost urmăriţi vreme de 12 ani, iar povestea care se derulează pe ecran seamănă cu răsfoirea unui album de familie.
În fine, pe locul trei în top găsim un film de desene animate. Marea aventură Lego spune povestea lui Emmet, un tip obişnuit să urmeze cu stricteţe regulile, fără să se remarce prin ceva anume, dar care ajunge în centrul atenţiei după ce primeşte, din greşeală, titlurile de “persoană extraordinară” şi “salvatorul planetei”.
O adevărată provocare pentru regizorii filmului: să transforme omuleţii pătrăţoşi de LEGO, cu feţe pictate şi mâini şi picioare aproape imobile, în personaje simpatice. Ei bine, reuşesc, pentru că rezultatul este un film alert, colorat, care cucereşte copii şi adulţi deopotrivă.
O menţiune specială pentru pelicula de pe locul şapte, Nightcrawler-Prădător de noapte, care intră chiar astăzi în cinematografele de la noi. Filmul se bucură de cronici entuziaste, iar Jake Gyllenhaal se pare că face cel mai bun rol din cariera sa de până acum. Pe scurt, filmul spune povestea unui cameraman care respectă cu sfinţenie indicaţiile primite de la producători: trebuie să ne gândim că ştire înseamnă o femeie care aleargă urlând pe stradă, cu gâtul tăiat, şiroind de sânge.
Ajungem şi la topul celor mai proaste filme din 2014, ca să ştiţi de ce să vă feriţi. Pe primul loc o poveste numită Blended, în care Adam Sandler şi Drew Barrymoore deţin rolurile principale. Musai de evitat.
În listă găsim şi Legenda lui Hercule, dar şi filmul de desene animate Nut Job. Ce descalifică povestea cu veveriţe şi alte rozătoare? Printre altele coloana sonoră care pune la loc de cinste obsedantul Gagnam style, spun redactorii de la Times.
Doina Borgovan