Coco Chanel între creativitate şi spionaj
Coco Chanel , a fost una dintre cele mai inspirate creatoare de modă din toate timpurile și prima persoană care a avut un parfum care să-i poarte numele.
Articol editat de , 7 decembrie 2014, 08:00
Deşi Coco Chanel ar fi negat mereu că ar fi colaborat cu naziştii, se pare că există documente care demonstrează faptul că celebra creatoare franceză ar fi fost spioană în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, informează Daily Mail.
Conform mediafax.ro, un document scris, făcut public în exclusivitate într-un documentar difuzat de France 3, demonstrează că regretata Coco Chanel a fost membru al Abwehr, serviciul de informaţii secrete al liderului mişcării naziste, Adolf Hitler, scrie „Daily Mail”.
Oficiali ai guvernului francez susţin că aproape fiecare figură celebră din acea perioadă fie s-a alăturat Rezistenţei franceze, fie a boicotat naziştii, mai notează „Daily Mail“.
Potrivit informaţiilor prezentate în documentar, colaborarea dintre Chanel şi nazişti a început în anul 1940, după căderea Franței. Creatoarea de modă s-a întors în Paris şi s-a mutat la hotelul Ritz, care, în acea vreme, era sediul francez Luftwaffe. Curând, Chanel a început o relaţie cu ofiţerul Hans Gunther von Dincklage, devenind o prezenţă obişnuită în rândul cercurilor înalte ale naziştilor, motiv pentru care, în 1943, a fost trimisă la Madrid, unde avea misiunea de a se folosi de faptul că îl cunoaşte pe premierul britanic Winston Churchill pentru a semna un armistiţiu cu ofiţerii britanici, mai relatează „Daily Mail“.
Se presupune că Churchill a ignorat oferta, istoricul Henry Gidel afirmând că „Chanel a afişat o megalomanie şi o naivitate incredibile încât să creadă că ea l-ar putea face pe Churchill să se răzgândească.“
Potrivit documentelor ţinute secrete în arhivele Ministerului francez al Apărării în ultimele şapte decenii, Coco Chanel activa cu numărul F-7124, sub numele de cod „Westminster“, o referire la aventura ei cu Ducele de Westminster, din anii ’20.
Realizatorul documentarului, istoricul Franck Ferrand, susţine că Chanel a încercat să se folosească de legăturile naziste pentru a-şi recupera afacerea cu parfumuri, vândută în 1924 unei familii de evrei, Wertheimer. Creatoarea de modă spera că normele naziste prin care evreilor le era interzis să aibă propriile afaceri să conducă la confiscarea companiei şi returnarea proprietarului iniţial, dar ulterior a ieşit la iveală că familia Wertheimer vânduseră deja partea lor unui om de afaceri german, notează „Daily Mail“.
Relaţiile celebrei Coco Chanel cu ofiţeri nazişti nu mai sunt demult un secret, însă este pentru prima dată când o televiziune de stat din Franţa difuzează astfel de informaţii, mergând până la a susţine că aceasta ar fi fost implicată în spionaj.
De asemenea, documentarul „L’Ombre d’un Doute/ Umbră de îndoială (trad.)“, transmis pe postul public France 3, ridică semne de întrebare cu privire la rolul jucat în Al Doilea Război Mondial de alte personalităţi franceze, inclusiv cântăreaţa Edith Piaf şi actorii Maurice Chevalier şi Sacha Guitry.
Redacţia