Sarmale de post cu ciuperci
INGREDIENTE:
Articol editat de , 7 decembrie 2014, 09:00
1 varză murată mare
450 g ciuperci champignon
1 morcov măricel – ras prin răzatoarea fină
1 felie mică țelină rasă
1 ceapă mare tocată fin
130 g orez
300 ml suc de roșii
3 linguri pastă de roșii
1 frunză dafin
1 linguriță cimbru uscat
1/2 legatură pătrunjel verde tocat mărunt
sare
piper proaspăt măcinat
boabe de piper
2 crenguțe de cimbru
1 praf oregano
2-3 linguri ulei
75 ml ulei
apă fiartă
PREPARARE:
Călim ceapa tocată marunt în 2-3 linguri ulei până devine sticloasă. Apoi punem jumatate din morcovul ras și le călim împreună încă 1 minut. Punem ciupercile tocate mărunt peste acestea și continuăm să călim până se înmoaie puțin.
În acest moment adăugăm orezul spălat bine și scurs, cimbrul, sare, piper și pătrunjelul tocat mărunt. Mai ținem pe foc încă 1-2 minute.
Luăm frunza de varză în mână și punem compoziția de ciuperci cu orez – cam o lingură – pe lățimea frunzei, astfel încât să ne rămână 2 cm la un capăt și la celălalt al frunzei. Rulăm sarmaua și introducem capătul îngust înăuntru pentru a nu se desface sarmalele când le fierbem. Câteva frunze de varză le tăiem julien și le punem pe fundul oalei împreună cu restul de morcov ras și țelina rasă fin. Amestecăm sucul cu pastă de roșii și punem 1/3 din cantitate peste varza julien, apoi începem să aranjăm sarmalele cu ciuperci și orez, aranjând pentru acestea crenguțe de cimbru și presărăm puțin oregano uscat.
Când terminăm de aranjat sarmalele turnăm restul de suc de roșii, mai punem un rând de varză tăiată julien și boabele de piper. Adăugăm uleiul și apa fierbinte până la nivelul sarmalelor.
Fierbem în jur de 30 minute la foc mediu-mic cu capacul pus și având grijă să completăm cu apă, dacă este nevoie. După acest interval le dăm la cuptor pentru 45-50 minute (în cuptorul preîncălzit la 200°C). Le servim calde.
divainbucatarie.ro