Ascultă Radio România Cluj Live

Cum alegem carnea pentru sărbători

Sibienii sunt foarte bine documentaţi şi conştiincioşi atunci când vine vorba de pregătirea cărnii pentru sărbătorile de iarnă.

cum alegem carnea

Articol editat de DSRNetworkAdmin, 8 decembrie 2014, 15:56

Analizele pe carnea de porc au început deja de două săptămâni iar sibienii îşi aşteaptă răbdători rândul pentru a se asigura că nu este nimic în neregulă cu carnea pregătită pentru sărbători.

Directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Sibiu, spune că la nivelul judeţului Sibiu nu a întâmpinat probleme şi că sibienii ştiu foarte bine ce au de făcut şi vin în fiecare iarnă cu carnea la control. Dan Fărcaş ne vorbeşte în continuare despre pericolul la care ne supunem dacă nu ducem carnea la control înainte de consum.

Cel mai frecvent se întâlneşte la carnea de vânat. Mai greu la porcul domestic, dar asta nu înseamnă că nu trebuie controlat orice porc sacrificat. Oamenii din Sibiu cam ştiu şi vin să îşi controleze carnea. Problema cea mai importantă este că omul trebuie să înţeleagă că în momentul în care sacrifică porcul e bine să recolteze din părţile din care am putea să găsim larve. Populaţia din Sibiu e destul de bine instruită. Mai mult decât atât, noi nu am avut cazuri de trichineloză la om, ceea ce e mare lucru. Foarte foarte periculos este vânatul, dar şi acolo cei care vânează ştiu cum stă problema, recoltează probe şi animalul este verificat înainte de a fi prelucrat şi servit la masă. Este foarte riscant să consumi o carne necontrolată sanitar, mai ales pe zona trichinei (Dan Fărcaş, directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Sibiu).

Numărul sibienilor care aleg încă varianta clasică, aceea de a tăia porcul acasă, a scăzut faţă de anul trecut. Ei spun că îşi duc mereu carnea la analize şi totul e în regulă. Cei care aleg însă carnea cumpărată din magazin spun că nu mai mănâncă la fel de multă carne ca pe vremuri şi nu are rost să taie un porc întreg.

„Tai porcul acasă şi îl duc mereu la verificat, în fiecare an.”
„În fiecare an tăiam porcul şi îi făceam toate controalele dar acum suntem bolnavi şi nu mai mâncăm atât de multe grăsimi.”
„Nu mai tai porcul. Îl tăiam când eram mai tânăr şi îi făceam examenul trichineloscopic.”
„Iau carnea de la magazin pentru că vin de la Dolj să am grijă de nepoţel şi e mai uşor aşa. Atunci când sunt acasă tai porcul şi nu folosim carnea până nu o ducem întâi la control.”
Trichineloza este cea mai gravă boală care poate fi contractată de om de la carnea de porc. Simptomele ei sunt deseori confundate cu cele ale unei simple răceli, fiind astfel descoperită foarte greu.
Controlul cărnii poate fi făcut la Piaţa Cibin la spaţiul amenajat special pentru acest procedeu, precum şi la sediul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru siguranţa alimentelor.

 

Cristian Florea

Bază sportivă modernă, inaugurată la Oradea | FOTO
Reportaje sâmbătă, 11 ianuarie 2025, 15:53

Bază sportivă modernă, inaugurată la Oradea | FOTO

În dimineața zilei de 11 ianuarie, la Oradea a fost inaugurată oficial o nouă bază sportivă tip I, realizată de Ministerul Dezvoltării, prin...

Bază sportivă modernă, inaugurată la Oradea | FOTO
Expoziția de Iarnă Brickenburg | FOTO
Reportaje vineri, 10 ianuarie 2025, 12:15

Expoziția de Iarnă Brickenburg | FOTO

Orășele de poveste surprinse în plină iarnă, clădiri impresionate, stațiuni turistice, secvențe din filmele Avatar sunt doar câteva din...

Expoziția de Iarnă Brickenburg | FOTO
Solidaritate pe pauză: promisiune amânată pentru persoanele cu dizabilităţi
Reportaje joi, 9 ianuarie 2025, 15:46

Solidaritate pe pauză: promisiune amânată pentru persoanele cu dizabilităţi

Printre cei afectaţi de „ordonanţa trenuleţ” sunt şi persoanele cu dizabilităţi. Indemnizaţia de solidaritate, intrată în...

Solidaritate pe pauză: promisiune amânată pentru persoanele cu dizabilităţi
Varadinum Foto Club Oradea – lider al artei fotografice din România
Reportaje miercuri, 8 ianuarie 2025, 16:50

Varadinum Foto Club Oradea – lider al artei fotografice din România

Sâmbătă, 11 ianuarie, de la ora 17:00, pasionații de fotografie și artă sunt invitați la expoziția anuală de fotografie „We Are Varadinum...

Varadinum Foto Club Oradea – lider al artei fotografice din România
Reportaje luni, 6 ianuarie 2025, 00:00

Boboteaza este ziua în care Hristos s-a descoperit lumii

Boboteaza sau Epifania este sărbătorită astăzi de către Biserica Ortodoxă și Biserica Catolică.   Boboteaza încheie ciclul celor 12...

Boboteaza este ziua în care Hristos s-a descoperit lumii
Reportaje marți, 31 decembrie 2024, 23:00

Superstiții de Anul Nou [AUDIO]

Mulți dintre voi știți că există niște superstiții legate de noaptea de Revelion. Se zice că trebuie să purtam ceva roșu, să avem bani la...

Superstiții de Anul Nou [AUDIO]
Reportaje luni, 30 decembrie 2024, 13:39

S-a lansat o carte digitală, gratuită, utilă pentru studenți și familiile lor

A fost un an plin de provocări și emoții intense pentru Denisa Cherecheș.   Tânăra absolventă a Facultății de Medicină și Farmacie...

S-a lansat o carte digitală, gratuită, utilă pentru studenți și familiile lor
Reportaje vineri, 27 decembrie 2024, 13:57

O nouă ediție a Festivalului de Datini și Obiceiuri de Iarnă „Marmația” | FOTO/AUDIO

O nouă ediție a Festivalului de Datini și Obiceiuri de Iarnă „Marmația” se desfășoară vineri 27 decembrie, în a treia zi de Crăciun,...

O nouă ediție a Festivalului de Datini și Obiceiuri de Iarnă „Marmația” | FOTO/AUDIO