Ascultă Radio România Cluj Live

Cum alegem carnea pentru sărbători

Sibienii sunt foarte bine documentaţi şi conştiincioşi atunci când vine vorba de pregătirea cărnii pentru sărbătorile de iarnă.

cum alegem carnea

Articol editat de DSRNetworkAdmin, 8 decembrie 2014, 15:56

Analizele pe carnea de porc au început deja de două săptămâni iar sibienii îşi aşteaptă răbdători rândul pentru a se asigura că nu este nimic în neregulă cu carnea pregătită pentru sărbători.

Directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Sibiu, spune că la nivelul judeţului Sibiu nu a întâmpinat probleme şi că sibienii ştiu foarte bine ce au de făcut şi vin în fiecare iarnă cu carnea la control. Dan Fărcaş ne vorbeşte în continuare despre pericolul la care ne supunem dacă nu ducem carnea la control înainte de consum.

Cel mai frecvent se întâlneşte la carnea de vânat. Mai greu la porcul domestic, dar asta nu înseamnă că nu trebuie controlat orice porc sacrificat. Oamenii din Sibiu cam ştiu şi vin să îşi controleze carnea. Problema cea mai importantă este că omul trebuie să înţeleagă că în momentul în care sacrifică porcul e bine să recolteze din părţile din care am putea să găsim larve. Populaţia din Sibiu e destul de bine instruită. Mai mult decât atât, noi nu am avut cazuri de trichineloză la om, ceea ce e mare lucru. Foarte foarte periculos este vânatul, dar şi acolo cei care vânează ştiu cum stă problema, recoltează probe şi animalul este verificat înainte de a fi prelucrat şi servit la masă. Este foarte riscant să consumi o carne necontrolată sanitar, mai ales pe zona trichinei (Dan Fărcaş, directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Sibiu).

Numărul sibienilor care aleg încă varianta clasică, aceea de a tăia porcul acasă, a scăzut faţă de anul trecut. Ei spun că îşi duc mereu carnea la analize şi totul e în regulă. Cei care aleg însă carnea cumpărată din magazin spun că nu mai mănâncă la fel de multă carne ca pe vremuri şi nu are rost să taie un porc întreg.

„Tai porcul acasă şi îl duc mereu la verificat, în fiecare an.”
„În fiecare an tăiam porcul şi îi făceam toate controalele dar acum suntem bolnavi şi nu mai mâncăm atât de multe grăsimi.”
„Nu mai tai porcul. Îl tăiam când eram mai tânăr şi îi făceam examenul trichineloscopic.”
„Iau carnea de la magazin pentru că vin de la Dolj să am grijă de nepoţel şi e mai uşor aşa. Atunci când sunt acasă tai porcul şi nu folosim carnea până nu o ducem întâi la control.”
Trichineloza este cea mai gravă boală care poate fi contractată de om de la carnea de porc. Simptomele ei sunt deseori confundate cu cele ale unei simple răceli, fiind astfel descoperită foarte greu.
Controlul cărnii poate fi făcut la Piaţa Cibin la spaţiul amenajat special pentru acest procedeu, precum şi la sediul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru siguranţa alimentelor.

 

Cristian Florea

De unde se trage isteria care s-a instalat în rândul cetățenilor noștri?
Reportaje marți, 11 martie 2025, 11:47

De unde se trage isteria care s-a instalat în rândul cetățenilor noștri?

Isteria asta nu vine de azi, de ieri, ci s-a acumulat în timp. Sunt multe probleme legate de felul în care funcționează politica și...

De unde se trage isteria care s-a instalat în rândul cetățenilor noștri?
Ocolul pământului în căutarea leopardului zăpezilor
Reportaje duminică, 9 martie 2025, 00:00

Ocolul pământului în căutarea leopardului zăpezilor

Septimiu Bizo este medic stomatolog de profesie, însă pasiunea lui pentru fotografie și animale sălbatice l-a purtat pe aproape toate...

Ocolul pământului în căutarea leopardului zăpezilor
8 Martie – Cele mai frumoase declarații de… admirație, apreciere și respect!
Reportaje sâmbătă, 8 martie 2025, 00:00

8 Martie – Cele mai frumoase declarații de… admirație, apreciere și respect!

Ce-ar fi această minunată sărbătoare de celebrare e eternului feminin, 8 Martie, fără declarațiile de admirație, apreciere și respect venite...

8 Martie – Cele mai frumoase declarații de… admirație, apreciere și respect!
Binele există, „Alături de tine”
Reportaje sâmbătă, 8 martie 2025, 00:00

Binele există, „Alături de tine”

„Te iubesc, mamă” spune Lia Rusu în fiecare an, de 8 Martie, de patru ani încoace, printr-o campanie în care oferă cadouri mamelor...

Binele există, „Alături de tine”
Reportaje sâmbătă, 8 martie 2025, 00:00

La mulți ani, mama!

Ce cadouri le mai fac copiii mamelor? Și cum se înțeleg cu ele? Dar mamele ce cadouri le-au făcut copiilor?   Aflăm de la câțiva dintre...

La mulți ani, mama!
Reportaje marți, 25 februarie 2025, 13:43

Dumitru Prunariu și misiunile sale terestre

După misiunea de explorare a spațiului cosmic, Dumitru Prunariu a descoperit alte misiuni în care să-și pună la bătaie talentul și inima....

Dumitru Prunariu și misiunile sale terestre
Reportaje luni, 24 februarie 2025, 00:00

Dragobetele, sărbătoarea iubirii la români – tradiții și obiceiuri străvechi

Dragobetele este un personaj preluat de la vechii daci şi transformat ulterior într-un protector al tinerilor şi patron al iubirii. În anumite...

Dragobetele, sărbătoarea iubirii la români – tradiții și obiceiuri străvechi
Reportaje duminică, 23 februarie 2025, 00:00

Război, uitare, festival: istoria zbuciumată a Castelului Bánffy din Bonţida | FOTO

Castelul Bánffy din Bonţida  e o prezenţă încăpăţânată din vremuri apuse, un trup de piatră ce a îndurat focul, uitarea şi lăcomia. A...

Război, uitare, festival: istoria zbuciumată a Castelului Bánffy din Bonţida | FOTO