Voluntarii şi acţiunile lor umanitare
Participă. Fă schimbarea, voluntar !… este sloganul organizaţiilor de voluntari din întreaga lume în 2014. Fie că sunt elevi, studenţi sau angajaţi, voluntarii sunt prezenţi acolo unde este nevoie şi unde pot da o mână de ajutor pentru o cauză nobilă.
Articol editat de dan.izvoreanu, 8 decembrie 2014, 06:00 / actualizat: 8 decembrie 2014, 16:02
În această perioadă a anului voluntarii sunt şi mai implicaţi în acţiuni de strângere de bunuri sau fonduri pentru familiile nevoiaşe sau pentru persoanele care au nevoie de ajutor.
Începând de luni 8 decembrie, Studentii Facultăţii de Istorie şi Filosofie din Cluj Napoca derulează a IX-a ediţie a campaniei caritabile „Hai la o Cafea!” al cărei scop este de a strânge fonduri pentru studenţii orfani şi pentru cei care provin din centrele de plasament din cadrul UBB.
Şi campania intitulată Cadoul din Cutia de Pantofi, lansata în 2007 la Cluj-Napoca, a înregistrat o creştere constantă: în 2012 au fost colectate peste 6.000 cutii în 20 de oraşe din România, iar în 2013 s-a ajuns la un număr de peste 30.000 de cutii, adunate de la românii din opt ţări.
Campania presupune umplerea unei cutii de pantofi cu dulciuri neperisabile, articole şcolare, jucării sau articole de îmbrăcăminte ce vor fi predate până în 15 decembrie copiilor sărmani.
La Subiectul Zilei vorbim despre acţiunile de voluntariat care se desfăşoară în această perioadă a anului.
Centrul Pilot pentru Boli Rare din Zalău găzduieste un program pentru pregătirea voluntarilor care vor putea acorda îngijire micuților care suferă de o boală rară, dar și părinților acestora.
Programul nu este o noutate în cadrul acestui centru înființat la inițiativa sălăjencei Dorica Dan, astfel de activități având loc în fiecare an la nivel de județ.
Voluntarii urmează programe de pregătire în serviciile de terapie asigurate de centru, iar la final vor acumula cunoștințele necesare asigurării îngrijirii minimală a unui pacient cu boli rare.
Peste 2.800 de elevi din şcolile gimnaziale şi liceele din judeţul Satu Mare activează ca voluntari în cadrul Strategiei Naţionale de Acţiune Comunitară. Ei sunt coordonaţi de 128 de cadre didactice şi sunt implicaţi în activităţi ce presupun strângerea de donaţii, socializarea cu persoanele vârstnice şi petrecerea timpului liber în compania persoanelor cu dizabilităţi.
În acest an şcolar, în judeţul Satu Mare avem 2.865 de voluntari SNAC, coordonaţi de 128 de cadre didactice. Voluntariatul SNAC are un aspect deosebit deoarece nu constă doar în donaţii, ci organizează pentru bebeficiarii lor activităţi de socializare, de educaţie remedială şi de petrecere a timpului liber (Sânziana Cristea, director CJRAE Satu Mare).
Alexandru Florin Tincu are 17 ani, este elev al Liceului Tehnic Ion I.C. Brătianu, iar de doi ani activează ca voluntar SNAC.
Sunt de doi ani voluntar SNAC şi mă simt bine că în loc să fac ceea ce nu-mi place, fac ceva ce vine în sprinul celor care au nevoie (Alexandru Florin Tincu, voluntar SNAC).
În cadrul unei gale organizate la sfârşitul săptămânii trecute, voluntarii SNAC din Satu Mare şi-au prezentat activitatea sub forma unor momente artistice şi de divertisment.
În Sibiu, titlul de supervoluntar i-a fost oferit anul acesta Cristinei Mihu, o tânără care a dedicat numai în ultimul an 900 de ore voluntariatului, prin conservarea şi restaurarea unor piese expuse la Muzeul Brukenthal din Sibiu. Responsabilă şi dedicată lucrului, Cristina este o inspiraţie pentru tinerii zilelor noastre.
Cristina Mihu este studentă la master în anul I la restaurare şi conservare şi proaspăt angajată la Muzeul Naţional Brukenthal. Cu o modestie şi o timiditate ieşite din comun, tânăra spune că premiul a venit ca un şoc pentru ea, dar este fericită că a primit acest titlu.
A fost o surpriză pentru mine, pentru că nu mă aşteptam. Maria Barnă de la Muzeul Naţional Brukenthal mi-a sugerat să mă înscriu în concurs şi câteva săptămâni mai târziu am câştigat voluntarul anului. Credeam că o să fie un eveniment mai mic, dar acum că am apărut şi în ziar şi dau şi interviul acesta mă simt foarte importantă şi fericită că sunt voluntară. Noul meu loc de muncă este un post tot la Muzeul Brukenthal de conservare. Deocamdată rămân acolo pentru că am şi posibilităţi de dezvoltare. În timp pot să devin expertă pe ceea ce fac şi asta şi plănuiesc să fac.
Voluntarul anului avea alte planuri în perioada liceului. Cristina îşi dorea să fie de partea cealaltă a meseriei, în postura de artist. Tânăra masterandă spune însă că meseria de artist este una dificilă şi a preferat să se axeze pe restaurarea şi conservarea operelor altor artişti.
În liceu voiam să devin artistă, dar nu a prea mers asta şi am decis că asta e oarecum aproape de artă, să rămân în muzeu şi e foarte bine aşa. Este foarte greu să fii artist. Trebuie să lucrezi foarte mult şi sunt mulţi critici. În plus, majoritatea sunt recunoscuţi doar după moarte. Aşa e mai bine să ai grijă de lucrările gata create. Deocamdată mi-e bine aşa, iar arta a rămas doar un hobby.
Cristina a dedicat voluntariatului 960 de ore în perioada noiembrie 2013-octombrie 2014, iar cea mai mare realizare a ei de până acum este restaurarea integrală a lucrării Epitaful judelui regal Valentin Seraphim, din 1639. Cristina este voluntar în cadrul Muzeului Naţional Brukenthal de patru ani.
Redactia