Cunoştinţe necesare despre vin
Top 5 vinuri roşii pe care toată lumea trebuie să le ştie
Articol editat de Andrei Cretoiu, 9 decembrie 2014, 19:00 / actualizat: 19 decembrie 2014, 12:46
Despre vinul roşu sunt numai cuvinte de laudă. O mulţime de studii s-au grăbit să îl numească leac antiîmbătrânire şi protector împotriva a diferite boli. Cert este că vinul roşu conţine antioxidanţi şi pentru aceştia este atât de apreciat. Nu înseamnă, însă, că toate vinurile roşii sunt la fel. Gustul, aroma şi notele distincte diferă de la un soi de strugure la altul. Îţi spunem care sunt cele mai cunoscute şi apreciate în lume.
1. Cabernet Sauvignon: Este cel mai faimos şi popular vin roşu la nivel mondial. Culoarea lui rubinie, ca zmeura coaptă, şi densitatea îl fac uşor de recunoscut. Soiul de struguri pentru acest vin este cultivat în toate regiunile mai calde ale lumii, care sunt cunoscute pentru podgoriile lor. Originar din Bordeaux, în Franţa, este însă la fel de apreciat şi în Australia, Chile sau California. Este un vin cu aromă puternică şi mult tanin, care poate fi învechit pentru mai mulţi ani, ceea ce îi va reduce din asprimea gustului. Are note de coacăze negre şi piper verde, iar învechirea lui în butoaie de stejar îi aduce şi arome vanilate. Este un vin care poate fi servit lângă orice fel de friptură de vită, raţă sau păsări de vânat, carne de miel, brânzeturi cu mucegai, ciocolată neagră şi feluri de mâncare bogate în grăsimi.
2. Merlot: Un vin roşu mai puţin pregnant ca aromă, dar foarte plăcut. Este primul pe care ar trebui, de fapt, să îl încerci dacă abia descoperi vinurile roşii. Soiul de struguri este cultivat în Franţa, Italia, România, Chile sau Australia. Este al patrulea soi de struguri ca arie cultivată la nivel mondial. Are mai puţini tanini şi este folosit adesea în cupaje împreună cu Cabernet Sauvignon sau Cabernet Franc. Primele arome pe care le poţi identifica sunt cele de mure, prune şi coacăze negre. Merlot este un vin roşu uşor şi se potriveşte perfect lângă fripturi la grătar, fripturi de porc, brânzeturi măturate sau specialităţi cum sunt Camembert sau Cheddar. Poate fi servit şi lângă feluri de mâncare cu raţă, miel, curcan, cârnaţi, paste sau preparate cu sos de roşii.
3. Pinot Noir: Strugurii din care este produs sunt extrem de pretenţioşi. Au nevoie de un anumit climat cu zile calde şi seri răcoroase. Sunt plantaţi mai ales în Burgundia, Franţa, dar şi în alte regiuni ale lumii. Pinot Noir este considerat unul din vinurile roşii nobile, cu un gust plăcut, cu o structură delicată şi proaspătă. Pentru că strugurii au nevoie de condiţii speciale, nu este produs în cantităţi foarte mari. Pinot Noir are puţin tanin şi un nivel scăzut de polifenoli. Aromele distincte pentru acest vin sunt cele fructate (de cireşe, prune, căpşune) cu note de frunze de ceai, fân şi condimente. Pinot Noir se poate asocia uşor cu feluri de mâncare din cărnuri roii, dar şi cu carne de pasăre, cu somon, ton, cărnuri afumate, cu ciuperci şi brânzeturi de capră.
4. Syrah: Acest soi de struguri este cultivat de pe vremea Imperiului Roman în regiunile unde acum se află Iranul. Syrah este un soi de strugure negru, cu coajă groasă şi tare care se simte excelent în climatul cald din California, Australia sau Valea Ronului în Franţa. Din soiul Syrah se fac vinuri excelente şi în Italia, în regiunile Piemont sau Sicilia. Aromele sale puternice sunt cele de coacăze negre, cu note distincte de piper verde, vanilie sau fum. Syrah este un vin roşu potrivit lângă cărnuri roşii, cărnuri la grătar, raţă, căprioară, ton sau ciuperci.
5. Sangiovese :Este un soi de struguri extrem de popular în Italia. Vinul produs din ei are mult tanin şi este folosit adesea în cupaje în combinaţie cu alte vinuri roşii cum este Cabernet Sauvignon. Cele mai apreciate vinuri din acest soi de struguri sunt vinurile Chianti şi cele produse în California. Vinurile produse din Sangiovese au o aciditate medie, gust bogat şi arome puternice de scorţişoară, vanilie şi fructe. Le poţi servi lângă feluri de mâncare din bucătăria italiană şi mediteraneană, lângă fripturi, paste, sosuri albe, aluaturi şi brânzeturi.
RADOR