Apa la PET poate fi extrem de periculoasă
Anumite studii relevă că apa la PET este chiar mai rea decât cea de la robinet, asta în ciuda credinţei că lucrurile stau de fapt invers.
Articol editat de Carmen Sas, 9 decembrie 2014, 06:00
Bineînţeles, aici a contribuit şi propaganda şi reclama pe care o fac producătorii.
Este, probabil, cea mai prosperă afacere: să vinzi apa. Efortul este minim, iar profitul maxim.
Revenind la studii, acestea indică faptul că ambalajul din plastic nu poate asigura puritatea microbiologică şi, după doar 3 zile de expunere la razele soarelui, într-un ml de apă plată sau minerală îmbuteliată în plastic sunt de până la 500 ori mai multe bacterii, decât în aceeaşi cantitate de apă de la robinet.
Explicaţia este simplă. Deoarece apa de la robinet nu intră în contact cu razele solare, iar temperatura apei este sub 24 grade Celsius, nu sunt îndeplinite condiţiile dezvoltării microbilor şi bacteriilor care există în orice mediu de pe pământ.
Nu acelaşi lucru se poate spune despre pet-urile din plastic, pe care vara le găsim depozitate în aer liber şi la temperaturi de peste 30 grade.
Lucrurile sunt cu atât mai grave cu cât, în urma analizelor care nu se fac publice, deşi legislaţia europeană o impune, în apele îmbuteliate se găsesc culturi de Cyptosporidium care sunt responsabile pentru 25% din cazurile de greaţă, diaree, febră, şi care, pentru bătrâni, dar mai ales bebeluşi, pot fi fatale.
Dar bacteriile nu sunt singurele probleme. Prin depozitarea apei în recipiente de plastic, din cauza temperaturilor mari, straturile superficiale suferă la nivel molecular un proces de oxidare, rezultând eliberarea a diverşi compuşi chimici, extrem de toxici. Testul a fost efectuat de doctorul Paul Şerban, medic primar MG-MF, pe un eşantion de 12 sortimente de ape plate şi ape minerale.
RADOR