Bugetul românilor pentru sărbători
Bugetul românilor pentru petrecerea sărbătorilor de iarnă, Crăciun şi Revelion, este la acelaşi nivel cu cel de anul trecut, adică peste 1.500 de lei, relevă un studiu realizat de MEDNET Marketing Research Center.
Pentru cheltuielile alimentare, populaţia va aloca în medie 602 lei, în timp ce pentru îmbrăcăminte, încălţăminte, cosmetice sau decoraţiuni de sezon, oamenii vor cheltui aproximativ 470 de lei. Aceeaşi sumă este repartizată şi pentru cadouri.
Mai bine de jumătate dintre respondenţi nu vor cumpăra nici în acest an brad natural de Crăciun, preferând să folosească unul artificial.
Reduceri de buget se înregistrează şi în cazul excursiilor de sezon.Cei mai mulţi români nu sunt dispuşi să dea mai mult de 1.100 de lei pentru un concediu de Crăciun sau de Revelion, faţă de 1.500 de lei în 2013. În plus, 70% dintre cei intervievaţi au declarat că vor petrece noaptea dintre ani acasă sau la prieteni.
Pentru mulţi pensionari, sărbătorile reprezintă mai degrabă o povară decât un motiv de bucurie. În ultimii ani, numărul celor care se împrumută de la Casele de Ajutor Reciproc a crescut constant.
Despre bugetul pe care îl alocă românii pentru Crăciun şi Revelion vorbim miercuri, 10 decembrie, la Subiectul Zilei.
Articol editat de , 10 decembrie 2014, 07:00 / actualizat: 10 decembrie 2014, 14:48
…………………………………………………………………………………………………………………………..
Sibiu
Tot mai mulţi pensionari cer ajutor de la Casa de ajutor reciproc a pensionarilor, mai ales pe perioada iernii. În ultimele două luni s-au aprobat peste 700 de astfel de credite în Sibiu.
Pensionarii sibieni se descurcă din ce în ce mai greu cu banii pe care îi primesc de la stat. Tocmai de aceea, cererile de ajutor înregistrate pe lunile noiembrie şi decembrie sunt simţitor mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut:
Luna decembrie este una mai dificilă din punctul nostru de vedere. Şi luna noiembrie a fost de asemenea una foarte aglomerată. Vorbim de peste 750 de credite aprobate în cele 2 luni, în valoare de peste 2 milioane 200 de mii de lei. Majoritatea oamenilor care fac cereri în această perioadă au nevoie de bani pentru tratamente medicale, pentru a-şi ajuta copiii şi o mai mică parte pentru sărbători. Putem vorbi de o creştere de 12% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Pachete au fost acordate cu ocazia Zilei internaţionale a pensionarilor. De Crăciun nu mai putem să acordăm, dar pensionarii au fost mulţumiţi de pachetele pe care le-au primit în octombrie. (Marius Roman, directorul CAR a pensionarilor)
Oamenii spun că pensiile sunt prea mici şi că nu le ajung banii pentru toate cheltuielile. Odată cu venirea iernii, pensionarii sibieni au mai mare nevoie de bani pentru medicamente şi cadourile pentru cei dragi.
Eu am o pensie destul de bună şi mă descurc. Dumnezeu mă ajută şi uneori chiar le dau şi celor care au nevoie.
Ne trebuie provizii, avem taxe mari şi am nevoie de medicamente. Cu 138 de lei nu mă descurc şi banii aceştia mă ajută.
Am nevoie pentru perioada toamnă- iarnă. Am cheltuieli personale, sărbătorile de iarnă vin, am cheltuieli de întreţinere mai mari şi în special în perioada aceasta mă ajută mai mult ca în alte perioade, pentru că am 400 de lei pensia.
Nu îmi ajung banii pentru provizii pe iarnă, am şi probleme de sănătate. Nu îmi ajung nici pentru medicamente.
Eu am vrut să cer ajutor de la casa de pensii dar mi-au spus că trebuie să aştept 3 luni să primesc banii şi am renunţat.
La ora actuală pensia minimă în România este de 350 de lei. Actualmente la un număr de 5,3 milioane de pensionari există 5,2 milioane de salariaţi.
Radio Antena Sibiului
Redacţia