Există pericole care pot apărea la saloanele de înfrumuseţare?
In ultimii ani,manichiura cu gel a devenit o modă în rândul femeilor, oferind un rezultat uniform şi rezistent. Controversele privind acest tip de manichiură se referă la expunerea mâinilor la radiaţiile UV (dintre care 95% sunt UVA, cu o capacitate de penetrare a pielii ridicată), ale cărei efecte secundare pot fi ridurile, petele cutanate şi chiar cancerul de piele.
Articol editat de cristina.rusu, 13 decembrie 2014, 15:00
Un studiu publicat în revista Arhivele Dermatologiei a examinat două cazuri în care au fost implicate două femei de vârstă mijlocie, ce au dezvoltat cancer cutanat benign după ce au apelat la manichiura cu gel cel puţin o dată pe lună, pe o perioadă de 15 ani. Cercetătorii au concluzionat că riscul de instalare a cancerului este mediu în cazul utilizării lămpilor UV de fixare a manichiurii cu gel transparent.
Specialiştii recomandă femeilor care accesează acest serviciu să se protejeze cu o loţiune de protecţie solară pe bază de zinc sau titan şi să apeleze cât mai rar la acest tip de manichiură.
2. Îndreptarea părului cu cheratină
Un alt serviciu popular accesat de clienţii saloanelor de înfrumuseţare sunt tratamentele cu cheratină, care îndreaptă eficient părul creţ şi cu tendinţă de electrizare. Această procedură presupune infuzarea cuticulei părului cu cheratină, o proteină care se regăseşte natural în păr, pentru fortificarea acestuia. La final, şuviţele sunt strălucitoare şi uniforme, păstrându-şi forma până la cinci luni de la intervenţie.
Numeroase formule folosite pentru aceste tratamente conţin substanţa cancerigenă numită formadelhidă, necesară pentru îndreptarea părului pe termen lung. Din acest motiv, există un risc alarmant de îmbolnavire. Formadelhida interacţionează cu proteinele din celulele corpului, crescând predispoziţia instalării alergiilor sau a astmului. În unele cazuri, clientele care au apelat la aceste tratamente s-au plans ulterior de tulburări de respiraţie şi iritaţii ale ochilor. Alte pericole asociate cu expunerea la concentraţii ridicate de formadelhidă sunt iritaţiile severe ale scalpului şi căderea părului.
În aceste condiţii, utilizarea instrumentelor de îndreptare a părului şi a şampoanelor cu efect de îndreptare a podoabei capilare se dovedesc a fi mult mai sigure decât tratamentele cu cheratină.
3. Vopsirea părului
Specialiştii susţin că există un risc mediu de lezare a scalpului prin vopsirea părului, un serviciu de bază în saloanele de frumuseţe de pretutindeni. Un ingredient esenţial în vopseaua de păr permanentă este amoniacul, o substanţă care deschide cuticula părului, îi atacă pigmentul natural şi îl înlocuieşte cu altă culoare artificială. Cu cât nuanţa aplicată este mai deschisă, cu atât mai ridicată este concentraţia de amoniac din vopseaua de păr.
În unele cazuri, amoniacul poate cauza iritaţii medii şi severe la nivelul scalpului, iar în situaţii extreme, chiar arsuri. Specialiştii vă recomandă câteva măsuri de precauţie:
– Testaţi vopseaua pe o porţiune restrânsă de piele, pentru a observa reacţiile adverse;
– Solicitaţi aplicarea unei creme de barieră menită să protejeze scalpul;
– Dacă prezentaţi senzaţii de arsură după aplicarea vopselei, solicitaţi îndepartarea imediată a acesteia;
– Nu vă vopsiţi părul mai des de 4-8 săptămâni;
4. Manichiura şi pedichiura
Infecţiile provenite de la saloanele de înfrumuseţare sunt riscuri cunoscute la scară largă. Experţii medicali susţin că instrumentele nesterilizate favorizează transmiterea unor agenţi patogeni periculoşi, de la fungi, până la stafilococi foarte dificil de tratat. Cele mai periculoase sunt instrumentele care răzuiesc pielea moartă de la nivelul călcâielor acestea pot produce cu uşurinţă tăieturi, crescând susceptibilitatea la infecţii bacteriene.
Pentru prevenirea riscului de infectare din pricina manichiurii şi pedichiurii efectuate la salon, ţineţi cont de urmatoarele sfaturi:
– Nu permiteţi tăierea cuticulelor, doar împingerea acestora cu un instrument special.
– Folosiţi o cremă de călcâie specială pentru eliminarea celulelor moarte;
– Urmăriţi dacă instrumentele folosite de cosmetician sunt dezinfectate înainte de folosire;
– Apelaţi la refacerea pedichiurii de cel mult două ori pe lună, altfel riscaţi infecţii ale unghiilor;
-Monturile, unghia încarnată şi alte infecţii ale unghilor trebuie să fie tratate de un medic, niciodată de un cosmetician.
Sursa: Sfatul medicului.ro