Noua formulă a Guvernului (UPDATE)
UPDATE, ora 18.00 – Comitetul Executiv Naţional al PSD a votat duminică, cu unanimitate de voturi, structura şi componenţa Guvernului Ponta 4, fără Liviu Dragnea vicepremier, printre miniştrii noi ai PSD numărându-se Ionuţ Vulpescu, Mihai Tudose, Sorin Grindeanu, Adrian Anghel şi Liviu Pop.
Articol editat de Andreea Leonid, 14 decembrie 2014, 09:17 / actualizat: 14 decembrie 2014, 17:49
Viitorul Cabinet va avea un singur vicepremier, această funcţie urmând a fi deţinută de Gabriel Oprea. Liviu Dragnea nu va mai fi vicepremier, el urmând să deţină doar portofoliul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.
Potrivit listei de miniştri prezentată de Victor Ponta, Darius Vâlcov va prelua portfoliul Finanţelor, comasat cu cel al Bugetului. La Ministerul Mediului a fost propusă Graţiela Gavrilescu de la PLR.
PLR va mai avea un ministru în persoana lui Andrei Gerea, care va deţine portofoliul Energiei, comasat cu domeniul IMM-urilor.
Portofoliul Economiei va fi preluat de PSD, care îl va propune pe deputatul Mihai Tudose. Educaţia a fost cedată Partidului Conservator, care îl va propune pe Sorin Câmpeanu. La Comunicaţii a fost propus deputatul Sorin Grindeanu, de la PSD. Minsiterul Culturii va fi deţinut de PSD, care îl va propune pe deputatul Ionuţ Vulpescu.
Ministerul Românilor de Pretutindeni se va păstra şi în viitorul guvern, acesta urmând să fie deţinut de senatorul Adrian Anghel. De asemenea, se va menţine şi portofoliul Dialogului Social, unde va fi propus senatorul Liviu Pop.
Ceilalţi deţinători de portofolii rămân neschimbaţi.
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
UPDATE, ora 17.00 – Social-democraţii şi aliaţii lor din Partidul Conservator, UNPR şi parlamentarii care vor să formeze Partidul Liberal Reformator, au avut duminică noi discuţii asupra componenţei noului Guvern.
Premierul Victor Ponta vrea să prezinte luni Parlamentului lista noului său cabinet, care se preconizează a fi unul mai mic numeric, cu doar 20 de portofolii, fără posturile de ministru delegat, potrivit unor surse politice.
Tot duminică se reuneşte la Bucureşti Comitetul Executiv Naţional al PSD, principalul partid de guvernământ, pentru a valida numele miniştrilor social-democraţi care vor face parte din noul Executiv. Liderii PSD încearcă, de asemenea, duminică să adopte unele măsuri care ar trebui să schimbe percepţia asupra partidului.
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
Liderii coaliţiei de guvernare se vor întâlni, duminică, 14 Decembrie, pentru a stabili noua formulă a executivului. Structura viitorului cabinet va fi analizată şi în Comitetul Executiv Naţional al PSD, care va mai dezbate şi măsurile necesare pentru a schimba percepţia opiniei publice asupra partidului.
În şedinţa de duminică este de aşteptat ca social-democraţii să decidă luarea unor măsuri, care să schimbe imaginea PSD. Există deja unele propuneri, printre care cea formulată de preşedintele executiv Liviu Dragnea, ca funcţiile politice să fie delimitate de cele administrative. Astfel, preşedinţii de consilii judeţene ar avea doar atribuţii de coordonare politică, nu şi calitatea de ordonatori de credite. Propunerea este susţinută şi de preşedintele PSD, Victor Ponta, care consideră că această regulă ar trebui extinsă şi pentru membrii executivului.
Victor Ponta: Cred că este o propunere corectă şi, ca orice principiu, se aplică la toată lumea, fără excepţie.
Cel mai aşteptat subiect este noua formulă a Guvernului. Până în prezent nu există certitudini în ceea ce priveşte structura noului cabinet sau numele miniştrilor. În schimb, sunt vehiculate o serie de variante, printre care desfiinţarea unor posturi de ministru delegat, comasarea unor ministere şi menţinerea a două funcţii de vicepremier, una pentru PSD şi alta pentru UNPR. Viitorul guvern ar putea avea în componenţa sa 20 de ministere, potrivit unor informaţii neconfirmate încă. Sunt şi zvonuri că partidul preşedintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, ar putea obţine două portofolii de ministru, unul dintre acestea fiind al economiei, iar câţiva dintre actualii miniştri PSD nu vor mai deţine conducerea unor ministere, care revin partidului. Potrivit unor surse, este posibil ca actualul ministru al finanţelor, Ioana Petrescu, sau cel al educaţiei, Remus Pricopie, să se numere printre cei înlocuiţi.
Trei membri ai actualului guvern au anunţat sâmbătă, 13 Decembrie, pe o reţea de socializare, că nu vor mai face parte din viitorul cabinet. Miniştrii delegaţi pentru energie, Răzvan Nicolescu, şi pentru IMM-uri, Florin Jianu, au precizat că portofoliile lor vor fi alipite la Ministerul Economiei. Ministrul delegat pentru dialog social, Aurelia Cristea, nu va mai ocupa această funcţie şi a afirmat că va activa în continuare în comunitatea locală.
RADOR