Start pentru concursul: Capitală Culturală Europeană – România 2021
În România a fost lansat concursul pentru titlul de Capitală Culturală Europeană 2021.
Articol editat de Carmen Sas, 14 decembrie 2014, 06:00
Oraşele care vor să participe în această competiţie vor avea la dispoziţie zece luni pentru pregătirea şi depunerea dosarului de candidatură, a anunţat la o conferinţă de presă care a avut loc joi, 11 Decembrie, la Bucureşti, ministrul culturii, Csilla Hegedüs.
Conform deciziei luată în aprilie a acestui an de Comisia Europeană şi Parlamentul European, desemnarea a câte unui oraş pentru câştigarea titlului de Capitală Culturală Europeană 2021 le revine Greciei şi României.
Oraşele desemnate din cele două ţări vor avea la dispoziţie şase ani pentru a se pregăti în vederea prezentării culturii propriilor lor ţări, a precizat ministru.
Csilla Hegedüs a mai menţionat că acest program, iniţiat de Uniunea Europeană, în 1985, contribuie la consolidarea sentimentului de apartenenţă a statelor membre ale UE şi a comunităţilor locale la regiunile europene, precum şi la dezvoltarea economică şi culturală. De asemenea, reprezintă o investiţie economică şi spirituală pe termen lung, care va fi recuperată în timp, a mai spus Csilla Hegedüs, care a amintit drept exemplu oraşul Sibiu, care în 2007 a câştigat acest titlu, iar datorită acestui titlu au fost demarate mai multe procese economice şi culturale favoralibe oraşului şi împrejurimilor sale.
Oraşele din România care vor să participe în această competiţei trebuie să depună dosarele de candidatură până pe data de 10 octombrie 2015.
Un juriu internaţional format din 12 membrii va face o preselecţie, în urma căreia vor fi selectate 2-3 oraşe, iar dintre acestea va fi anunţat în septembrie 2016 câştigătorul concursului.
Răspunzând la o întrebare adresată de Agenţia MTI, ministrul culturii a precizat că intenţia este ca acest concurs să fie transparent şi să fie organizat pe baza competenţelor şi a proiectelor prezentate, iar toate localităţile vor beneficia de şanse egale.
În această competiţie se vor putea lansa numai oraşele care sunt bine pregătite, desfăşoară o bogată activitate culturală şi în 2021 vor putea reprezenta cu demnitate cultura ţării lor în faţa Europei.
În România, până în prezent şi-au anunţat intenţia de a participa în concurs opt oraşe, şi anume: Cluj-Napoca, Sfântu Gheorghe, Braşov, Timişioara, Arad, Iaşi, Bucureşti şi Craiova.
RADOR