O faptă bună de Crăciun
Cine n-are bunici, să-i cumpere, sună un sfat mucalit. Organizaţia umanitară Magic People, ni-i oferă pe tavă şi ne şi invită să-i ajutăm de sărbători. E vorba de vârstnicii din centrele de zi ale Municipiului Cluj, care adesea nu au pe nimeni şi nu le-ar strica niscaiva nepoţi, chiar ocazionali. Andeea Handrea conduce echipa de voluntari care a făcut duminică apel la generozitatea clujenilor veniţi la cumpărături în Polus:
Voluntarii noştri îi întâmpină cu informaţii, le oferă pungile şi le spun ce alimente pot să doneze. (Andreea Handrea)
Articol editat de , 15 decembrie 2014, 11:47 / actualizat: 15 decembrie 2014, 14:17
OM: Cum aţi fost primiţi în centrele de bătrâni în ceilalţi ani?
Cu multă bucurie, ei abia aşteaptă să fie vizitaţi. Oricine poate să meargă să-i viziteze, nu trebuie să fie o asociaţie neapărat. Fiecare duce ceva de acasă şi-şi fac masa împreună, probabil a doua zi de Crăciun, şi ne aşteaptă cu colinde. Sunt foarte, foarte bucuroşi când mergem la ei. (Andreea Handrea)
Sufletul acestui proiect este mentalistul Cristian Gog, care s-a concentrat intens şi crede că în acest an se vor aduna de la clujeni 1500 de pachete cu alimente. Cum ştim că nu a dat niciodată greş, îl credem pe cuvânt.
Ştiam că bătrâneii din centre sunt puţin mai neglijaţi şi în perioada sărbătorilor, în momentul în care te gândeşti la cel de lângă tine, mulţi dintre noi neavând bunici, am zis hai să fim noi nepoţii lor. Nu neapărat cadoul, consistenţa sau valoarea cadoului, ci gestul în sine face mult pentru ei. Ei ne aşteaptă în fiecare an cu braţele deschise şi cu zîmbetul pe buze. Ne colindă, ne mulţumesc, ne îmbrăţişăm, ne recită. E o acţiune frumoasă şi care pe mine mă încarcă pentru multe luni de aici încolo. Am un început de an fantastic. (Cristian Gog)
OM: Am urmarit şi eu reacţia clienţilor care intră în supermarket, la apelurile umanitare. Ca şi voluntarii, sunt jignit de indiferenţa şi ostilitatea multora, de parcă doar problemele lor personale contează:
Oamenii sunt în general grăbiţi, se uită la noi şi citesc mesajul de pe tricou, dar se îndepărtează fără să spună “da, vă ajut !”sau “ da, vă ascult !”, să aibă răbdare să le explic despre ce este vorba.(Andreea Handrea )
OM: Care e argumentul vostru ?
O faptă bună înainte de sărbători, măcar de sărbători, deşi o faptă bună se poate face în fiecare zi, pentr că ştim fiecare că nu mereu e uşor, şi mai ales bătrânilor nu le este uşor când sunt singuri.
Foarte mulţi m-au refuzat, că nu au timp, nu doresc, au altceva de făcut, (oamenii) sunt foarte agitaţi, în criză de timp. (Andreea Handrea)
OM: un exemplu de civism ne dă un american care ascultă cu atenţie pledoaria voluntarilor clujeni.
Cetăţean american: cred că este o acţiune lăudabilă, şi eu sunt implicat într-un proiect umanitar prin care am ajutat un grup de orfani cărora le-am oferit cadouri şi am petrecut împreună cu ei Crăciunul. Acest gen de proiecte caritabile face bine societăţii , pe care o consolidează, promovând solidaritatea umană. E trist însă că văd o doză de indiferenţă printre români, indiferenţă ce are de a face cu trecutul comunist , în care viaţa oamenilor era desconsiderată. Pentru că dacă îi valorizăm pe ceilalţi, ne simţim obligaţi să-i şi ajutăm.
Nu vreau să zic că oameni Clujului nu ştiu să fie generoşi – dovadă stă şi recolta de anul trecut, de 1200 de pachete cu alimente pentru vârstnici. Iar dacă îi dăm crezare mentalistului Cristian Gog, şi nu avem nici un motiv să nu o facem, anul acesta clujenii îşi vor bate propriul record cu 1500 de pachete cadou, care vor însenina de Crăciun viaţa multor bătrâni singuri.
Ovidiu Moldovan