Produsele tradiţionale româneşti sunt foarte căutate în străinătate
Zeci de produse alimentare şi nealimentare specifice sărbătorilor de iarnă, banale şi fără prea mare căutare în ţară, fac deliciul turiştilor şi pasionaţilor de gastronomie internaţională, în cadrul târgurilor de Crăciun din Paris şi Berlin.
Articol editat de Andreea Leonid, 15 decembrie 2014, 14:46
Slănina afumată, pălincă, miere, dar şi pălării şi pieptare, acestea sunt doar câteva dintre zecile de produse sălăjene care au ajuns peste hotare unde sunt vândute ca produse exclusiviste. De ce sunt aceste produse speciale? Ioan Chiş se numără printre cei care cunosc tradiţia produselor sălăjene şi ne dezvăluie din secretul obţinerii lor.
Nu se strică în podul casei? Picioarele, capul, costiţele, aici e chiar bine că se zvântă şi umblă aerul, cu cât se lasă mai mult cu atât se face mai bună mai ales şunca, se coace zicem noi, când dai în ea sună frumos, îi matură, slănina noastră şi produsele noastre tradiţionale. (Ioan Chiş)
Produsele apicole sunt, de asemenea, la mare căutare în această perioadă peste hotare. De pe lista produselor exclusiviste nu putea lipsi nici pălinca. Acestea sunt doar câteva exemple de produse banale în România, dar apreciate şi scumpe peste hotare, doar pentru că sunt simple şi naturale.
Adi Lungu