Ascultă oameni de poveste: medicul orădean Gheorghe Bumbu
Articol editat de Carmen Sas, 17 decembrie 2014, 06:00
După 10 ani de strădanii, uroginecologia a fost recunoscută oficial ca o nouă specialitate medicală care vizează în ansamblu patologia urinară și ginecologică. Această specialitate a dobândit formă oficială în urma unui ordin de ministru al sănătății, care modifică catalogul de studii complementare unde apare și această nouă specialitate uroginecologia, ai cărei coordonatori naționali sunt doctorul Gheorghe Bumbu și doctorul Szabo Bella, cu centre de pregătire la București, Oradea și Târgu Mureș.
Gheorghe Bumbu: Vreau să vă spun că, acum vreo 13, 14 ani, mă găseam în Munchen, la Clinica Grosshaden și am avut marea șansă să văd un profesor din Australia, care a făcut o operație demonstrativă și atunci a început să mă intereseze în mod special acest subiect, având în vedere suferințele tovarășelor noastre de viață și când spun asta, mă refer în primul rând la pierderea de urină, incontinența urinară și defectele anatomice care duc la căderea vezicii, la căderea uterului. Deci este o suferință mare, handicapantă, care le izolează social, le limitează chiar și viața de cuplu.
Dinicu Braghină: Sunteți un familist convins, aveți doi fii, vă urmează calea?
GB: Da, am doi băieți și trei nepoate, unul dintre ei este urolog, iar celălalt este dentist, tocmai și-a susținut examenul în chirurgia orală. Într-un fel sigur că îmi urmează calea, sunt obligați, trebuie să-și câștige existența.
DB: Câți ani de medicină în urologie aveți?
GB: Sunt mulți, dacă socotesc din 1982, sunt suficienți, nici nu trebuie să mai spun că sunt peste 30 de ani de urologie. Suferințele urologice sunt destul de frecvente, de fapt noi ne ocupăm, cum se spune, numai cu problemele bărbaților, dar există și urologia femeii, așa și este cunoscută, cel puțin în America foarte bine, inclusă în general în urologie, și când spun asta, țintesc în special reconstrucția planșeului pelvin, tocmai despre ce vorbeam, incontinența urinară și prolaps al uterului sau al vezicii.
DB: La cei 61 de ani de viață, trebuie să-i spunem profesorului Gheorghe Bumbu „La mulți ani!” și să amintim, la final, faptul că domnia sa provine din etnia romă și este mândru de acest lucru, niciodată nu a ascuns, ba chiar a vorbit cu foarte multă mândrie.
La finalul activității, peste 10, 15 ani, domnia sa dorește să revină în județul Alba în satul de obârșie.
Dinicu Braghină/Cristina Rusu