Sfaturi pentru o nutriție sănătoasă
Pentru a fi sănătoși tun, ar trebui să țineți cont de unele sfaturi importante, date de specialiștii în nutriție
Articol editat de cristina.rusu, 17 decembrie 2014, 06:00
Creați un echilibru în viața proprie, care constă în relații sănătoase, o carieră satisfăcătoare, activitate fizică regulată, toate acestea afectează alegerile în materie de mâncare pe care le facem.
Țineți minte că moderația și mărimea porției sunt importante – regula este că dacă mănânci sănătos în 90% din timp, restul de 10% poți dedica oricărui tip de mâncare care îți place, chiar dacă nu e sănătoasă.
Beți apă, corpul este format din 75% apă, așa că trebuie hidratat cum se cuvine.
Mâncați o mare varietate de fructe și legume, carbohidrați din cereale integrale precum orezul brun, mei.
Optați pentru carne slabă sau de pasăre și produse lactate fără grăsimi sau cu puține grăsimi.
Selectați mâncăruri sărace în grăsimi saturate sau uleiuri hidrogenate.
Nu adăugați mai mult de o lingură de sare pe zi la mâncărurile gătite.
Obișnuiți-vă să citiți etichetele mâncării ambalate, să știi ingredientele și caloriile pe care le are un produs te va ajuta să iei decizii asupra a ceea ce cumperi și mănânci.
Mâncați mai puțin zahăr și alimente procesate și țintiți către o dietă bogată în mâncăruri proaspăt gătite.
Ce ar trebui să consumați zilnic:
Cereale integrale: Mâncați 140 – 224 g de cereale integrale zilnic. Acestea includ făini din cereale integrale, ovăz, porumb, orez brun. O felie de pâine sau o jumătate de cană de orez, paste sau ovăz sunt echivalentul a 28 de grame de cereale integrale. Evitați făina albă rafinată.
Legume: Consumați cel puțin trei porții pe zi de legume colorate. Crude sau ușor gătite (fierte la aburi sau sotate) sunt cele mai bune. 30-60 g de legume înseamnă o porție.
Fructe: Consumați cel puțin o cană de fructe pe zi, în mod special fructe bogate în vitamina C precum citricele și fructe bogate în antioxidanți precum fructele de pădure. Crude sunt cele mai bune și bogate în substanțe nutritive. Un măr mediu înseamnă o porție/cană.
Lapte: Adulții ar trebui să consume trei porții pe zi de lactate bogate în calciu precum lapte, iaurt sau branză, toate degresate. O porție înseamnă o cană cu lapte sau iaurt sau 45 g de brânză naturală. Dacă nu puteți consuma lactate, puteți lua calciu din legume cu frunze închise la culoare (precum broccoli, napi si bok choy) sau migdale.
Proteine: Pentru un consum adecvat de proteine, consumați între 140 si 168 g de carne slabă, de pasăre sau pește pe zi. Ouăle, nucile, semințele, fasolea uscată și mazărea (sau lintea) aduc și ele nutrienți și pot înlocui carnea.
Gustos.ro