Ascultă Radio România Cluj Live

Sfaturi pentru o nutriție sănătoasă

Pentru a fi sănătoși tun, ar trebui să țineți cont de unele sfaturi importante, date de specialiștii în nutriție

nutritie sanatoasa
Foto: nutritie sanatoasa

Articol editat de cristina.rusu, 17 decembrie 2014, 06:00

Creați un echilibru în viața proprie, care constă în relații sănătoase, o carieră satisfăcătoare, activitate fizică regulată, toate acestea afectează alegerile în materie de mâncare pe care le facem.

Țineți minte că moderația și mărimea porției sunt importante – regula este că dacă mănânci  sănătos în 90% din timp, restul de 10% poți dedica oricărui tip de mâncare care îți place, chiar dacă nu e sănătoasă.

Beți apă, corpul este format din 75% apă, așa că trebuie hidratat cum se cuvine.

Mâncați o mare varietate de fructe și legume, carbohidrați din cereale integrale precum orezul brun, mei.

Optați pentru carne slabă sau de pasăre și produse lactate fără grăsimi sau cu puține grăsimi.

Selectați mâncăruri sărace în grăsimi saturate sau uleiuri hidrogenate.

Nu adăugați mai mult de o lingură de sare pe zi la mâncărurile gătite.

Obișnuiți-vă să citiți etichetele mâncării ambalate, să știi ingredientele și caloriile pe care le are un produs te va ajuta să iei decizii asupra a ceea ce cumperi și mănânci.

Mâncați mai puțin zahăr și alimente procesate și țintiți către o dietă bogată în mâncăruri proaspăt gătite.

Ce ar trebui să consumați zilnic:

Cereale integrale: Mâncați 140 – 224 g de cereale integrale zilnic. Acestea includ făini din cereale integrale, ovăz, porumb, orez brun. O felie de pâine sau o jumătate de cană de orez, paste sau ovăz sunt echivalentul a 28 de grame de cereale integrale. Evitați făina albă rafinată.

Legume: Consumați cel puțin trei porții pe zi de legume colorate. Crude sau ușor gătite (fierte la aburi sau sotate) sunt cele mai bune. 30-60 g de legume înseamnă o porție.

Fructe: Consumați cel puțin o cană de fructe pe zi, în mod special fructe bogate în vitamina C precum citricele și fructe bogate în antioxidanți precum fructele de pădure. Crude sunt cele mai bune și bogate în substanțe nutritive. Un măr mediu înseamnă o porție/cană.

Lapte: Adulții ar trebui să consume trei porții pe zi de lactate bogate în calciu precum lapte, iaurt sau branză, toate degresate. O porție înseamnă o cană cu lapte sau iaurt sau 45 g de brânză naturală. Dacă nu puteți consuma lactate, puteți lua calciu din legume cu frunze închise la culoare (precum broccoli, napi si  bok choy) sau migdale.

Proteine: Pentru un consum adecvat de proteine, consumați între 140 si 168 g de carne slabă, de pasăre sau pește pe zi. Ouăle, nucile, semințele, fasolea uscată și mazărea (sau lintea) aduc și ele nutrienți și pot înlocui carnea.

 

Gustos.ro

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate