Prima rampă ecologică din Sălaj
Peste 3 milioane de euro costă prima rampă ecologică din judeţ a cărei construcţie a ajuns la final. Rampa va prelua toate deşeurile din judeţ pe o perioadă de 7 ani, capsula urmând să fie sigilată, iar deasupra va fi plantată pădure. Proiectul a fost iniţiat de Consiliul Judeţean Sălaj şi se derulează cu fonduri europene. Capsula a fost construită în apropiere de localitatea Dobrin.
Articol editat de , 18 decembrie 2014, 14:37
În acest loc special amenajat din apropierea localitatăţii Dobrin, vor ajunge toate deşeurile din Sălaj dar şi din localităţi maramureşene sau sătmărene. Deşeurile vor fi sortate şi depozitate la final într-o capsulă subterană unde se vor autodistruge în câteva secole.
În spate există o staţie de sortare unde vor fi recuperate pet-uri, hârtie, sticlă, metale şi doar partea menajeră va ajunge aicea. Depozitul este gândit cu această celulă pe circa 7 ani. Dacă se doreşte acelaşi sistem de înmagazinare a deşeurilor, să se mai construiască încă o celulă paralel cu ea pentru încă 5-7 ani. (Inginerul Călin Giuglea, coodonatorul programului)
Depozitul va produce inclusiv biogaz prin fermentarea deşeurilor biodegradabile.
Proiectul în sine este mult mai amplu, acesta este locaţia cea mai mare, proiectul incluzând închiderle depozitelor neconforme din Şimleu, Cehu, Jibou, Crişeni inclusiv. Mai sunt trei staţii de transfer. Acolo se compactează; este prevăzut cu maşini de transport, cu containere şi se va aduce întreg deşeul aici unde se sortează şi ajung în groapa de deşeuri. După aceea se va capsula şi se închide definitiv. (Inginerul Călin Joldea)
Realizarea investiţiei presupune închiderea tuturor depozitelor neconforme, rampele de gunoi urmâd să fie sigilate. Programul a fost realizat cu fonduri europene, deasupra depozitului regional de deşeuri urmând să fie plantată o pădure.
Adrian Lungu