Ascultă Radio România Cluj Live

Curcan la cuptor

Curcan la cuptor

curcan la cuptor
Foto: curcan la cuptor

Articol editat de , 21 decembrie 2014, 09:00

Ingrediente:
1 curcan întreg (de 4 kg)
1 ceapă
1 lămăie
5 căţei usturoi
1 felie slăninuţă afumată (opţional)

Saramura
15 căni apă la temperatura camerei
6 linguri sare
3 linguri zahăr
6 foi dafin
10 boabe ienibahar uşor strivite
4 ardei iuţi uscaţi

Condimente
3 linguri ulei
2 linguriţe muştar
1 linguriţă piper
1 linguriţa boia dulce
1/4 linguriţă turmenic

Preparare:

1. Dacă curcanul este congelat îl lăsaţi la decongelat în frigider. Apoi îl spălaţi bine, inclusiv în interior.
2. Preparăm saramura: într-o crăticioară mică fierbeţi 1 cană de apă (din cele 15) împreună cu dafinul şi ardeii iuţi rupţi bucăţi şi ienibaharul strivit pentru cca. 2 minute. Lăsaţi să se răcorească un pic.
3. Până atunci amestecaţi restul de apă cu zahărul şi sarea şi amestecaţi până acestea se dizolvă. Adăugaţi apa cu aromele de mai sus şi amestecaţi. Puneţi curcanul în saramură şi lăsaţi-l la frigider pentru 2 zile. Dacă curcanul este mai mare va trebui să-l ţineţi mai mult în saramură; de ex. un curcan de 7-8 kg îl veţi ţine 4 zile
4. Scoateţi curcanul din saramură, spălaţi-l iar bine sub jet de apă rece şi apoi absorbiţi-l cu serveţele de bucătarie. Se acoperă curcanul cu folie de plastic şi se mai lasă la frigider 1 zi, astfel încât saramura să se distribuie uniform în interior.
5. Se scoate curcanul din frigider cu 2 ore înainte de a-l coace, ca să aibă timp să ajungă la temperatura camerei.
6. Se amestecă toate condimentele până obţinem o pastă uniformă. Cu această pastă ungem curcanul peste tot. Introduceţi în curcan sferturi de ceapă, lămâie şi căţeii de usturoi întregi şi cu coajă.
7. Încălzim cuptorul la 200 grade. Punem curcanul în tavă cu pieptul în jos.
8. Dăm curcanul la cuptor pentru 20 minute.
9. Întoarcem curcanul cu pieptul în sus. Scădem temperatura la 170. Lăsăm curcanul încă 1 oră.
Scădem acum temperatura la 150 grade şi îl lăsăm încă 1 oră. În această oră nu uitaţi să ungeţi curcanul tot la 20 minute, cu sucul lăsat în tavă. Pentru siguranţă puteţi folosi un termometru de friptură. Verificaţi în zona cea mai groasă a pieptului ca temperatura să ajungă la 70-75.
10. Scoateţi curcanul din cuptor şi acoperiţi-l cu folie de aluminiu, lăsându-l măcar 15 minute să se odihnească. Temperatura în interior va mai creşte cu cca. 5 grade în acest timp.
11. Serviţi curcanul cât e cald.

 

e-retete.ro

File de somon pe pat de legume și sos olandez
Poftă Bună miercuri, 4 februarie 2015, 10:00

File de somon pe pat de legume și sos olandez

O rețetă foarte ușoară, la îndemâna oricui, nimic imposibil, dar ușor de impresionat invitații la orice oră. Ingrediente: 200 g file somon,...

File de somon pe pat de legume și sos olandez
Super Sandwich cu piept de pui şi măr
Poftă Bună luni, 2 februarie 2015, 13:59

Super Sandwich cu piept de pui şi măr

Super Sandwich cu piept de pui şi măr – 221 calorii (două porţii) Timp de preparare: 15 minute Ingrediente: 200 g de piept de pui pregătit la...

Super Sandwich cu piept de pui şi măr
Sos de avocado
Poftă Bună sâmbătă, 31 ianuarie 2015, 10:00

Sos de avocado

Rapid și gustos! Ingrediente: 3 avocado 1 limetă 3-4 linguri ulei măsline sare, piper Mod de preparare: Alegem avocado moi, bine coapte. Tăiem...

Sos de avocado
Parmegiana-preferată la Vatican
Poftă Bună vineri, 30 ianuarie 2015, 10:00

Parmegiana-preferată la Vatican

Parmegiana, vinete cu parmezan, este mâncarea preferată de soldaţii Gărzii Elveţiene care asigură securitatea Papei la Vatican, a declarat...

Parmegiana-preferată la Vatican
Poftă Bună miercuri, 28 ianuarie 2015, 10:00

Bruschete cu roşii şi busuioc

Ceva ieftin şi bun…. Pentru 12 bruschete ingredientele sunt : – 4 roşii micuţe, cam 375 de grame în total, – 1 căţel mare de...

Bruschete cu roşii şi busuioc
Poftă Bună marți, 27 ianuarie 2015, 08:58

Papanaşi prăjiţi acoperiţi cu dulceaţă

Pentru că sunt foarte buni, arată şi foarte bine, dacă respecţi reţeta… Ingrediente: 300 gr brânză de vaci, 2 ouă, 150 gr făină, 75...

Papanaşi prăjiţi acoperiţi cu dulceaţă
Poftă Bună duminică, 25 ianuarie 2015, 10:00

Gulaș de ciuperci

Ingrediente: 600 gr mix de ciuperci (am folosit 200 gr ciuperci champignon; 200 gr hribi congelate; 200 hr ghebe congelate) 1 cățel usturoi 1 fir...

Gulaș de ciuperci
Poftă Bună sâmbătă, 24 ianuarie 2015, 10:00

Tortul care nu îngraşă

Tort de cacao cu mere Ingrediente: -5 ouă -3 linguri cacao -îndulcitor, după gust -4 linguri ulei -3 mere  creţeşti -1 praf sare -coaja rasă...

Tortul care nu îngraşă