Aducători de daruri
Deşi Moş Crăciun, în varianta sa nord-americană Santa Claus, este unul dintre cei mai cunoscuţi aducători de daruri, în lume există numeroase echivalente ale sale, iar seara de Ajun este doar unele din momentele în care acesta soseşte în perioada Crăciunului.
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 23 decembrie 2014, 10:00 / actualizat: 5 ianuarie 2015, 12:19
Iniţial, cel care aducea darurile şi deci întemeietorul tradiţiei a fost Sfântul Nicolae, ce poate fi recunoscut foarte uşor după veşmintele sale episcopale şi de faptul că acesta călătoreşte pe un catâr sau pe un cal alb, fiind însoţit de ajutoare precum Peter cel Negru.
Printre urmaşii laicizaţi ai Sfântului Nicolae, majoritatea apăruţi în secolul al XIX-lea, se află Santa Claus (varianta nord americană), Tata Crăciun ( Marea Britanie şi unele zone din Commonwealth) , Père Nöele( în ţările francofone), Baba Noel în Orientul Mijlociu, Joulupukki, Julemand şi Juloten în ţările sacndinave şi desigur Moş Crăciun, la noi.
Înfăţişarea lor este cam aceeaşi- veşminte roşii borate cu blăniţa albă, barbă albă şi un corp generos – şi toţi îşi fac datoria în noaptea de 24 spre 25 decembrie. Cel mai laicizat dintre toţi a fost Moş Gerilă, o versiune comunistă a lui Moş Crăciun, propusă de autorităţile sovietice ca un înlocuitor de Anul Nou al celui cu origini religioase, pe care comuniştii ar fi vrut să-l suprime. După căderea Cortinei de Fier, el a dispărut în cea mai mare parte a Europei de Est, dar este încă prezent în Rusia.
Ideea că pruncul Iisus însuşi aduce daruri este şi ea destul de răspândită. Este numit El Nino în America hispanică, Christkindl în Germania, Le Petit Nöel în Franţa, având mai multe nume în Europa Centrală.
În ţările hispanice, Magii îşi fac apariţia în noaptea de 5 ianuarie; în drumul lor spre Bethleem, se opresc să le ofere daruri copiilor. În Siria, ca urmare a legendei celei mai tinere dintre cămilele Magilor, darurile sunt aduse de Cămila Blândă a lui Iisus. În unele zone, un alt animal legendar, catârul, îndeplineşte această sarcină.
În lume, există şi câteva personaje feminine aducătoare de daruri, dar mai puţine acţionează în seara ori noaptea de Ajun. În Italia, Befana, care îl caută pe pruncul Iisus din noaptea în care a refuzat să se alăture Magilor la drum, coboară pe horn în seara zilei de 5 ianuarie. Echivalentul ei rusesc este Babuşca. În regiunile estice ale Canadei, Mama cea Bună numită şi Tuşa Nancy sau Mama An Nou le aduce copiilor mici daruri în ajunul Anului Nou, iar în Republica Dominicană, Viuja Belén, Bătrâna de la Bethleem, le oferă cadouri micuţilor săraci la Epifanie. Tante Arie, din regiunea franceză Franche-Comté, este unica aducătoare de daruri, feminină, care vine în noaptea de 24 spre 25 decembrie.
Gerry Bowler- Enciclopedia Crăciunului