Crăciun la Centrul de Îngrijire şi Asistenţă
Articol editat de , 23 decembrie 2014, 16:09
Ca în fiecare an, primarul Clujului i-a vizitat marţi, 23 decembrie, pe locatarii vârstnici ai Centrului de Îngrijire şi Asistenţă. O vizită care înseamnă mai mult decât o simplă vizită, după cum am aflat la faţa locului.
Fiecare dintre cei 105 beneficiari ai Centrului de Îngrijire şi Asistenţă a primit câte un pachet de Crăciun din mâna primarului Emil Boc, salutat cu colinde.
Vizita primarului, dar şi a celorlalte persoane care trec pragul centrului înseamnă mult mai mult decât simple gesturi, spune Roxana Bartoş, asistent social aici din anul 2006. După cum explică ea, aceste vizite ajută la schimbarea percepţiei centrului ca „azil de bătrâni”, în care oamenii nu mai fac nimic decât să îşi aştepte sfârşitul.
„Noi avem o grămadă de activităţi, începând de la cerc de pictură, lucru manual, concursuri, am făcut şi concurs de Miss, am făcut teatru, scenete.. Am făcut şi un site şi o adresă de facebook, pentru ca lumea să vadă că, de fapt, centrul de îngrijire nu e azilul acela de mai demult, unde oamenii veneau şi nu aşteptau nimic decât ultima etapă din viaţă, adică moartea. Domnul primar nu e singurul care vine la noi. La noi vin o mulţime de copii, de la diverse grădiniţe, şcoli, facultăţi, colaborăm cu diverse instituţii, cu teatrul, cu biblioteca judeţeană, cu o mulţime de organizaţii din Cluj. Acest lucru e foarte important pentru beneficiarii noştri, care se implică în activităţile desfăşurate. Uneori, stima lor de sine e un pic scăzută, iar prin faptul că oamenii îi apreciază şi apreciază activităţile în care ei se implică, le creşte şi stima de sine. Şi asta le dă putere să meargă mai departe, să desfăşoare în continuare activităţile în care deja sunt implicaţi. Şi e şi satisfacţia aceea pe care nu poţi să o ai decât în momentul în care te apuci şi faci ceva.” (Roxana Bartoş)
Adresa site-ului Centrului de Îngrjirire şi Asistenţă Cluj este www.asistentasocialacluj.ro.
Doctorul Liviu Popa conduce Centrul de Îngrjirire şi Asistenţă, o unitate care se doreşte una deschisă.
“Ideea noastră de bază este de a păstra contactul cu comunitatea, de a socializa. Nu suntem o instituţie izolată şi cei de-aici nu sunt izolaţi, ci dimpotrivă”, spune dr. Liviu Popa.
În pragul sărbătorilor, beneficiarii Centrului de Îngrijire şi Asistenţă Cluj îşi doresc şi ne doresc sănătate şi belşug; locuri de muncă pentru tineri, care să rămână în ţară; să fim mai buni unii cu alţii; un an nou binecuvântat de Dumnezeu în toate.
Ioana Bindea