Prăjitură cu nucă şi frişcă
O prăjitură foarte bună, o prăjitură ce nu are nevoie de prea multe cuvinte, de prea multe introduceri.
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 23 decembrie 2014, 11:35
Ingrediente
Pentru blat:
4 albuşuri
4 linguri zahăr
4 linguri pesmet
4 linguri nucă măcinată
1 linguriţă praf de copt
2 picături esenţă de migdale
Pentru cremă:
4 gălbenuşuri
300 ml smântână pentru frişcă
2 linguri smântână
150 g zahăr
4 linguri lapte
1 plic zahar vanilat
esenţă de vanilie
1 linguriţă gelatină
Pentru crema de ciocolata:
100 g ciocolată amăruie
100 ml smântână pentru frişcă
În plus:
biscuiţi simpli de bună calitate
240 ml cafea preparată
cacao pentru finisat
Mod de preparare
Prăjitură cu nucă şi frişcă:
Blat:
Albuşurile se bat spumă tare cu un praf de sare, apoi se adaugă zahărul pudră şi se mixează până spume devine densă şi lucioasă. Aceasta trebuie să facă „turturi” în momentul în care scoatem palete mixerului din castron.
Adăugăm esenţa de migdale, nuca măcinată, pesmetul şi praful de copt. Amestecăm uşor cu o spatula cu mişcări de jos în sus.
Compoziţia o turnăm într-o tavă (20/30 cm) tapetată cu hârtie de copt. Se coace la foc mediu pentru cca 25 de minute, în funcţie de cuptor. Blatul se pune la răcit pe un gratar, cu tot cu hârtia de copt.
Crema de ciocolată:
Ciocolata ruptă bucăţele se topeşte la foc mic împreună cu smântână pentru frişcă. Omogenizaţi şi lăsaţi la răcit.
Între timp preparaţi şi cafeaua şi lăsaţi-o să se răcească.
Crema:
Gelatina se hidratează în câteva linguri de apă rece.
Gălbenuşurile se mixează cu zahărul până se albesc. Se adaugă laptele şi se pune cratiţă pe foc, se fierbe la foc mic până se topeşte zahărul şi compoziţia se îngroaşă ca o smântână. Se da deoparte şi se lasă la răcit.
Smântâna pentru frişcă se mixează până începe să prindă consistenţă. Se adaugă zahărul vanilat şi smântâna şi se mixează până devine pufoasă şi fermă.
Amestecul de gălbenuşuri se adaugă treptat în frişca bătută şi se mixează uşor până la omogenizare.
Dacă amestecul este îndeajuns de ferm şi credeţi că vă stă bine pe prăjitură, renunţaţi la gelatină. Dacă o să consideraţi că este necesar, încălziţi gelatina până devine lichidă. Adăugaţi o parte din crema peste gelatina topita şi omogenizează. Amestecă apoi cele 2 compoziţii. La sfârşit aromaţi după gust cu esenţă de vanilie.
Peste blatul răcit se pune crema de ciocolată răcită, dar lichidă. Se dă puţin la frigider să se întăreasca uşor.
Punem blatul în tavă tapetată cu folie alimentară şi turnăm jumătate din cremă. Acoperim cu un strat de biscuiţi înmuiaţi în cafea şi punem şi restul de cremă, deasupra.
Dăm tava la frigider până crema se întăreşte suficient şi prăjitura poate fi porţionată.
Înainte de servire, prajitura cu nucă şi frişcă se pudrează cu cacao.
Poze cu paşii de urmat în prepararea reţetei…AICI