Băuturi tradiţionale de Crăciun
Crăciunul a fost asociat cu băuturile festive încă din ultimii ani ai Imperiului Roman, fiecare naţiune care îl sărbătoreşte având propria sa băutură preferată pentru această ocazie.
Articol editat de , 25 decembrie 2014, 06:00
În Anglia bolul de pe masa de Crăciun era plin cu bere, mere coapte şi mirodenii, totul fierbinte. Americanii, au preluat băutura tradiţională franceză lait de poule, pe bază de ouă, zahăr şi lapte, dar i-au adăugat alcool şi astfel a luat naştere cocktailul cu ou. În ţările scandinave se bea glögg, un vin aromatizat, similar cu glühwein-ul care îi încălzeşte pe germani şi pe austrieci. Ecuadorienii se delectează cu canelazo, o băutură fierbinte, preparată din ceai aromatizat şi un lichior de anason. Măcrişul se află la baza licorii pe care o beau jamaicanii de Crăciun. Punciurile cu rom le încălzesc inimile caraibienilor şi locuitorilor din America Centrală, în timp ce în Danemarca localnicii savurează varietăţi speciale de bere şi schnapps. Şampania se bea de sărbători, în lumea întreagă, deşi spaniolii par a prefera propriul lor soi de vin spumant, numit cava.
Oricare ar fi băutura de Crăciun preferată, aceasta simbolizează convivialitatea, ospitalitatea şi timpul liber petrecut departe de serviciu, alături de cei dragi.
Gerry Bowler- Enciclopedia Crăciunului