Filmele din 2014 au adus profituri mai scăzute
2014 a fost unul mai puţin profitabil pentru cinematografia din întreaga lume, iar creşterea a fost resimţită abia din a doua jumătate, odată cu revenirea în forţă a filmelor biografice.
Articol editat de Andreea Leonid, 28 decembrie 2014, 10:36
Criticii de specialitate apreciază, însă, că adevăratul bilanţ va putea fi făcut după luna decembrie, pentru că multe lungmetraje s-au lansat în apropierea Crăciunului. Industria a cunoscut în acest an şi unele provocări de ordin stilistic, întrucât mai multe peliculele, care s-au dovedit cu mare priză la public, au abordat formule destul de revoluţionare.
„De neînvins” este un film biografic realizat de actriţa Angelina Jolie despre viaţa fostului maratonist american Louis Zamperini, devenit ulterior erou de război. În aceeaşi categorie intră şi „Jimi – All Is by My Side”, despre începuturile carierei legendarului chitarist Jimi Hendrix sau „Get On Up” despre viaţa şi cariera cântăreţului James Brown.
Printre realizările cinematografice se numără şi câteva formule revoluţionare de a face film şi angajarea unor actori de prim rang de la Hollywood în producţii independente. „Boyhood”, de exemplu, o peliculă foarte apreciată de public, redă vreme de mai bine de un deceniu viaţa protagonistului in real time, de la stadiul de copil la cel de bărbat adult. Chiar şi documentarul despre Edward Snowden, „Citizenfour”a respins clişeul potrivit căruia documentarele politice ar trebui să fie anoste şi a avut substanţă prin abordarea unui stil de relatare unic şi expresiv.
Potrivit boxofficemojo.com, pe primul loc s-a situat filmul „Transformers”, singurul din 2014 care a depăşit pragul încasărilor de un miliard de dolari. Pe locul doi s-a clasat filmul „Gardienii galaxiei”, iar podiumul a fost completat de „Maleficent”, un film cu Angelina Jolie, produs de studiourile Disney. În acelaşi clasament se regăsesc „Jocurile foamei: Revolta”, „Interstelar”, „Călătorind prin Univers” sau „Cum să-ţi dresezi dragonul 2”.
RADOR