Militarii NATO părăsesc Afganistanul
NATO îşi încheie, în mod oficial, duminică, misiunile de luptă din Afghanistan, după 13 ani de război, fără ca forţele sale – care, la un moment dat, se ridicau la 130 de mii de militari – să fi reuşit să pună capăt insurecţiei talibane.
Articol editat de Andreea Leonid, 28 decembrie 2014, 16:39
Conflictul din Afghanistan intră într-o nouă etapă, iar pacea pare să fie, în continuare, improbabilă într-o ţară afectată de 35 de ani de războaie.
Biroul de presă al misiunii NATO nu a oferit detalii despre ceremonia care va marca, la Kabul, încheierea celui mai lung război din istoria Alianţei de teama unor atentate ale insurgenţilor talibani. Este un detaliu semnificativ: după 13 ani nu doar că insurecţia talibană continuă, dar nu poate fi garantată nici măcar securitatea capitalei Kabul, unde în ultima perioadă s-au intensificat atacurile insurgenţilor. Mai mult, reconstrucţia promisă după alungarea talibanilor de la putere este departe de a se fi încheiat, iar Afghanistanul a devenit cel mai mare exportator mondial de opium, cu producţii tot mai mari de la an la an. Aproape 3.500 de militari NATO şi-au pierdut viaţa în războiul din Afghanistan, declanşat, la câteva săptămâni după atentatele de la 11 septembrie 2001, ca urmare a refuzului talibanilor de a-i preda pe liderii Al-Qaida cărora le oferiseră găzduire. Războiul s-a extins între timp şi în Pakistan, unde Statele Unite au lansat numeroase atacuri cu dronă şi talibanii pakistanezi, aliaţi cu Al-Qaida şi talibanii afghani, au declanşat propria insurecţie. Retragerea NATO nu va fi completă. Peste 12.000 de militari rămân în Afghanistan pentru a antrena forţele de securitate locale, aproximativ 350 de mii de persoane, care vor continua războiul împotriva talibanilor. Conflictul din Afghanistan continuă, aşadar, în ciuda eforturilor celei mai puternice alianţe militare din lume. Războiul în acea ţară a început în urmă cu 35 de ani, odată cu invazia forţelor sovietice. Conflictul cu URSS a fost urmat de un război civil, între foştii mujahedini, şi, ulterior, de un conflict între talibani şi forţele Alianţei Nordice.
RADOR