Ascultă Radio România Cluj Live

,,Europa Jurnaliștilor din Amfiteatre” a ajuns la a V-a ediție

Reprezentanța Comisiei Europene în România a lansat studenților jurnaliști provocarea de a aborda și prezenta publicului larg un subiect de interes în domeniul afacerilor europene.

Europa jurnalistilor
Foto: Europa jurnalistilor

Articol editat de DSRNetworkAdmin, 29 decembrie 2014, 10:22

Ajuns la Cluj, programul ,,Europa Jurnaliștilor din Amfiteatre” s-a bucurat de atenție sporită din partea studenților de la specializarea Jurnalism din cadrul Facultății de Științe Administrative, Politice și al Comunicării (FSPAC), Universitatea Babeș-Bolyai.

Competiția de comunicare pe teme europene adresată studenților, msteranților și doctoranzilor își propune să ofere participanților oportunitatea înțelegerii de către aceștia care sunt nevoile, cerințele, preocupările sau temerile cetățenilor în domeniul integrării europene.

Tinerii participanți vor trebui să realizeze materiale audio, video sau online articulate sau ilustrative, care vor contribui la modelarea manierei în care se face comunicarea către cetățeni a politicilor și acțiunilor Uniunii Europene.

 

Întâlnirea de prezentare a competiției a decurs cu succes în Cluj, adunand în amfitetrul FSPAC-ului un număr mare de curioși, entuziasmați și/sau ambițioși. Toți cei care decid să răspundă provocării lansate de program vor trebui să-și aleagă una dintre temele de comunicare prioritare în domeniul afacerilor europene sau o altă temă pertinetă pentru procesul de integrare europeană și relevantă pentru publicul ales.

Amalia Dumitru, reprezentant al Comisiei Europene în România, prezentă la eveniment, a ținut să precizeze care ar putea fi temele pe care se pot axa tinerii, ,,UE ca actor global”, ..Acord de liber schimb UE-SUA”, ,,Piata unică digital”, ,,Locuri de muncă, creștere, investiții”, ,,Migrație”, și ,,Justitie și drepturi fundamentale”, urmând să fie reflectat punctul de vedere al autorității și al omului simplu, păstrându-se raționalitatea materialelor media înscrise în concurs.

Dumitrița Scutari, studentă la FSPAC, Jurnalism anul 1, suțtine că ,,Programul este o frumoasă posibilitate de a persevera și a te dezvolta personal. Îmi plac provocările sau noi viitorii jurnaliști trebuie să fim oamenii tentațiiilor. Nu m-am decis asupra temei, dar cred ca voi merge pe ,,Anul European al Dezvoltării-2015.”

Condițiile participării la program sunt realiazarea materialelor înregistrate, care să nu depașească trei minute, materialul scris pentru presa online să conțină cel mult 4500 caractere, să fie realizate în una dintre cele 24 limbi oficiale ale Uniunii Europene, de notat este faptul că în concurs se acceptă materiale realizate individual sau de către echipe de maximum trei membri.

Europa jurnalistilor

Europa jurnalistilor

Îmi pare rău că nu am știut anul trecut de această competiție, care vine în susținerea studenților și crearea unui mediu favorabil dezvoltării noastre ca viitori jurnaliști. Faptul că este un concurs național mă motivează și mai mult, pentru că vom concura cu mulți studenți jurnaliști din Romănia, iar dacă vom câștiga vom avea încredere în forțele noastre și vom deveni și mai ambitioși, declară Carmen Mureșan, studenta anul 2, Jurnalism.

Jurizarea materialelor se va face de către o comisie formată din jurnaliști specializați pe teme europene și din experți ai Reprezentanței Comisiei Europene în România. Cele mai bune proiecte realizate în cadrul programului ,,Europa Jurnaliștilor din Amfiteatre” vor fi premiate și, ulterior, oferite canaleor de presă centrale sau locale, drept material ilustrativ în diferite emisiuni de profil.

Invitat în cadrul prezentării condițiilor concursului, Director Executiv al Direcţiei de Dezvoltare Strategică din cadrul Agentiei de Dezvoltare Regionala (ADR) Nord-Vest , Claudiu N. Coşier a afirmat la sfârșitul evenimentului: Să începeți cu concluzia. Alegeți un subiect în care să credeți. Fiți originali și nu respectați nicio condiție, doar așa veți fi invingători.

Termenul limită pentru înscrierea în concurs este de 15 februarie 2015, iar autorii celor mai bune lucrări se vor bucura de o vizită la Bruxelles, la instituțiile europene. Precizăm că câștigătorii edițiilor anterioare au fost studenți de la Universitatea ,,Babeș- Bolyai”, Cluj Napoca.

 

 

Doina Stina,
Facutatea de Științe Politice,
Administrative și ale Comunicării, an II.

Alimente care scad tensiunea arterială
Diverse marți, 19 noiembrie 2024, 12:00

Alimente care scad tensiunea arterială

Pentru a evita hipertensiunea arterială, trebuie să consumăm alimente cu conţinut scăzut de sare. Nutriţioniştii avertizează că această...

Alimente care scad tensiunea arterială
Incredibila poveste a lui Andrei
Diverse marți, 19 noiembrie 2024, 00:00

Incredibila poveste a lui Andrei

Andrei, un român în vârstă de 36 de ani, care deține o pescărie renumită în Roma, capitala Italiei, a ajuns în atenția presei locale după...

Incredibila poveste a lui Andrei
Recomandări pentru o piele sănătoasă şi hidratată în sezonul rece
Diverse luni, 18 noiembrie 2024, 12:00

Recomandări pentru o piele sănătoasă şi hidratată în sezonul rece

În lunile reci, pielea noastră este expusă provocărilor, din cauza temperaturilor scăzute, vântului şi aerului uscat. Pentru a păstra pielea...

Recomandări pentru o piele sănătoasă şi hidratată în sezonul rece
Aeronavă lovită de un glonț, în timp ce se pregătea să decoleze
Diverse luni, 18 noiembrie 2024, 11:36

Aeronavă lovită de un glonț, în timp ce se pregătea să decoleze

O aeronavă a companiei Southwest Airlines care se pregătea de decolare de pe aeroportul Dallas Love Field a fost lovită de un glonț, incident în...

Aeronavă lovită de un glonț, în timp ce se pregătea să decoleze
Diverse luni, 18 noiembrie 2024, 00:00

1.700 de piese din ceramică chinezească vor fi donate unui muzeu

British Museum a anunţat că va primi 1.700 de piese din ceramică chinezească renumite pe plan internaţional, în valoare de circa 1 miliard de...

1.700 de piese din ceramică chinezească vor fi donate unui muzeu
Diverse duminică, 17 noiembrie 2024, 18:00

Descoperire excepțională: cameră funerară celtică de 2.600 de ani

O descoperire arheologică recentă din Germania a entuziasmat cercetătorii din întreaga lume: o cameră funerară celtică perfect conservată,...

Descoperire excepțională: cameră funerară celtică de 2.600 de ani
Diverse duminică, 17 noiembrie 2024, 12:00

Ne culcăm târziu, îmbătrânim mai repede!

Multe persoane obișnuiesc să se culce noaptea târziu, de obicei, la ora 24:00 noaptea, sau chiar 1:00 dimineața, ori mai târziu.   La ce...

Ne culcăm târziu, îmbătrânim mai repede!
Diverse duminică, 17 noiembrie 2024, 10:29

Povestea ananasului – obiect de lux, închiriat cu ora pentru petreceri

Ananasul este astăzi un fruct devenit banal, prezent în toate colţurile lumii, dar între secolele 16 şi 18 avea o valoare comercială atât de...

Povestea ananasului – obiect de lux, închiriat cu ora pentru petreceri