Anul 2015 bogat în fenomene astronomice
Anul 2015 se anunţă bogat în fenomene astronomice vizibile din ţara noastră.
Articol editat de Camelia Velțan, 4 ianuarie 2015, 10:00 / actualizat: 6 ianuarie 2015, 10:01
Cele mai spectaculoase vor fi eclipsele de Soare, din martie, şi de Lună, din septembrie.
Cel mai important fenomen astronomic al acestui an va fi eclipsa totală de Soare din 20 martie, de la ora 11 şi 46 de minute. Din ţara noastră, aceasta se va vedea ca o eclipsă parţială ce va acoperi Soarele în proporţie de 50-60%.
O altă eclipsă, de această dată parţială de Lună, va fi vizibilă din România, în 28 septembrie. Luna va apune chiar la finalul eclipsei şi, în ciuda faptului că este un fenomen excepţional, probabil că nu va fi urmărit de foarte multă lume, din cauza orei incomode la care se petrece – între 3:00 şi 6:00 dimineaţa.
Un alt fenomen deosebit de interesant este ploaia de meteori – Quadrantide, cel mai vizibilă este sâmbătă şi duminică, după miezul nopţii, dintr-un loc întunecos.
O altă ploaie de meteori – Lyridele – care pot produce cozi de praf strălucitoare care durează şi câteva secunde, poate fi văzută între 16 şi 25 aprilie, la scurt timp după miezul nopţii.
Binecunoscutele Perseide vor fi la apogeu în noaptea dintre 12 şi 13 august. Cel mai bine le puteţi vedea dintr-un loc departe de luminile oraşului.
La finalul anului, vă puteţi bucura de Geminide, cunoscute pentru producerea de până la 60 de meteori multicolori pe oră, la ora lor de vârf. Cei mai mulţi apar, de obicei, pe 13-14 decembrie, dar unii meteori ar trebui să fie vizibili între 4 şi 17 decembrie.
RADOR