Beneficiile smochinelor
Smochinele, despre care există mărturii din timpuri foarte îndepărtate, detoxifică organismul, îi cresc rezistenţa la infecţiile de sezon, îl energizează, la nevoie şi asta deoarece conţin fibre, potasiu, magneziu, mangan şi calciu.
Articol editat de cristina.rusu, 5 ianuarie 2015, 11:14
Potasiul ţine sub control tensiunea arterială, în timp ce fibrele controlează nivelul greutăţii corpului. Calciul asigură densitatea necesară unui sistem osos sănătos.
Smochinele reprezintă o sursă bună de magneziu, indispensabil sistemului nervos, dar şi de fier, necesar pentru formarea globulelor roşii şi pentru transportul oxigenului în ţesuturi.
Unii cercetători americani spun că un consum regulat de cereale şi fibre, categorie în care intră şi smochinele, micşorează cu până la 50% riscul apariţiei cancerului la sân la femei, în special după menopauză.
În acelaşi timp, fibrele conţinute în smochine stimulează digestia, având efect laxativ, contribuie la eliminarea toxinelor şi împiedică asimilarea grăsimilor. De aceea, smochinele pot fi consumate în curele de slăbire, cu condiţia să fie excluse celelalte surse de carbohidraţi, pâinea, orezul, pastele făinoase, produsele de patiserie.
Pe lângă fibre alimentare şi minerale, smochinele mai conţin şi vitaminele A, B şi C, vitamine care stimulează sistemul imunitar şi previn apariţia virozelor respiratorii în perioadele reci ale anului. Vitamina A din compoziţia smochinelor ajută la menţinerea unei vederi sănătoase.
Pentru că sunt energizante, adevarate bombe de vitamine şi minerale, smochinele se recomandă sportivilor, persoanelor care depun efort fizic sau intelectual de durată, copiilor, convalescenţilor şi persoanelor în vârstă.
Pentru că sunt foarte dulci, o mână de smochine poate potoli pofta de dulce pe care foarte multe pesoane o resimt după amiaza, pe la ora 16.00 – 17.00, mai ales după o zi încărcată, stresantă ori obositoare.
Persoanele care sunt bolnave de diabet trebuie să ştie că în stare proaspătă smochinele au 15% zaharuri. Uscate, la soare sau industrial, procentul de zaharuri se triplează.
Ziare.com