Ascultă Radio România Cluj Live

Beneficiile smochinelor

Smochinele, despre care există mărturii din timpuri foarte îndepărtate, detoxifică organismul, îi cresc rezistenţa la infecţiile de sezon, îl energizează, la nevoie şi asta deoarece conţin fibre, potasiu, magneziu, mangan şi calciu.

beneficiile smochinelor

Articol editat de cristina.rusu, 5 ianuarie 2015, 11:14

Potasiul ţine sub control tensiunea arterială, în timp ce fibrele controlează nivelul greutăţii corpului. Calciul asigură densitatea necesară unui sistem osos sănătos.

Smochinele reprezintă o sursă bună de magneziu, indispensabil sistemului nervos, dar şi de fier, necesar pentru formarea globulelor roşii şi pentru transportul oxigenului în ţesuturi.

Unii cercetători americani spun că un consum regulat de cereale şi fibre, categorie în care intră şi smochinele, micşorează cu până la 50% riscul apariţiei cancerului la sân la femei, în special după menopauză.

În acelaşi timp, fibrele conţinute în smochine stimulează digestia, având efect laxativ, contribuie la eliminarea toxinelor şi împiedică asimilarea grăsimilor. De aceea, smochinele pot fi consumate în curele de slăbire, cu condiţia să fie excluse celelalte surse de carbohidraţi, pâinea, orezul, pastele făinoase, produsele de patiserie.

Pe lângă fibre alimentare şi minerale, smochinele mai conţin şi vitaminele A, B şi C, vitamine care stimulează sistemul imunitar şi previn apariţia virozelor respiratorii în perioadele reci ale anului. Vitamina A din compoziţia smochinelor ajută la menţinerea unei vederi sănătoase.
Pentru că sunt energizante, adevarate bombe de vitamine şi minerale, smochinele se recomandă sportivilor, persoanelor care depun efort fizic sau intelectual de durată, copiilor, convalescenţilor şi persoanelor în vârstă.

Pentru că sunt foarte dulci, o mână de smochine poate potoli pofta de dulce pe care foarte multe pesoane o resimt după amiaza, pe la ora 16.00 – 17.00, mai ales după o zi încărcată, stresantă ori obositoare.

Persoanele care sunt bolnave de diabet trebuie să ştie că în stare proaspătă smochinele au 15% zaharuri. Uscate, la soare sau industrial, procentul de zaharuri se triplează.

 

Ziare.com

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate