Ascultă Radio România Cluj Live

Ceaiul, aliatul sănătăţii

Ceaiul, pe lângă faptul că hidratează are şi alte beneficii asupra sănătăţii. Ceaiul este benefic şi în ceea ce priveşte prevenirea instalării diabetului de tip I, protejează împotriva cancerului şi a bolilor cardiovasculare şi scade riscul de infarct, aşa cum arată unele studii.

ceai
Foto: ceai

Articol editat de , 6 ianuarie 2015, 06:00

Alte  avantaje  care pot fi obţinute din consumul ceaiului:

– relaxare;
– ameliorează problemele digestive;
– detoxifică organismul;
– consolidează sistemul imunitar;
– furnizează antioxidanţi;
– creşte nivelul de energie şi revigorarea organismul;
– diminuează stresul;
– contribuie la evitarea răcelilor;
– stimulează funcţia organelor interne;
– are gust plăcut şi nu conţine cofeină;
– înlesneşte instalarea somnului.

Ceaiurile din plante pot fi preparate cu flori proaspete sau uscate, frunze, seminţe sau rădăcini. Se va adauga apa clocotită peste acestea, apoi se va acoperi ceşcuţa cu o farfurioară şi se va lăsa cateva minute să se înmoaie plantele.

Nu adăugaţi ierburi în exces, întrucât aroma poate deveni prea concentrată şi gustul va fi mai degrabă amărui decât plăcut.

Ceaiul de muşeţel uşurează digestia, calmează nervozitatea şi anxietatea, în timp ce socul se recomandă pentru gripă, sinuzită sau guturai. Durerile de cap trec cu ceai de tei, iar menta ajută digestia, reduce flatulenţa şi înlătură greaţa.Ceaiul din măceşe previne infecţiile gripale şi răcelile.versitate de plante care pot fi folosite pentru prepararea unui ceai, fiecare dintre acestea, avand efecte benefice diferite.

Alte plante folosite frecvent la preparea ceaiurilor:

măceşe – sunt o sursă naturală devitamina C şi bioflavonovide. Sunt benefice pentru ficat, rinichi, sânge, au efect tonic şi sunt un bun remediu pentru oboseală, răceală şi tuse;
fenicul – este utilizat ca adjuvant digestiv şi pentru a diminua simptomele tractului respirator superior;
păpădia (frunzele) – conţine mai mult betacaroten decât morcovii, îmbunătăteşte capacitatea unei persoane de a vedea în semiîntuneric (vederea nocturnă). Frunzele conţin fier, calciu, potasiu, fosfor, magneziu şi zinc, precum şi vitaminele B1, B2, B5, B6, B12, C, D, E si P.
brusture – curăţă sângele, stimuleaza ficatul, reglează glicemia, are proprietţti antiinflamatorii şi antioxidante;
urzica – curaţă sângele, este bogata în vitaminele A şi C, îmbunătăţeşte funcţia ficatului, a rinichilor, calmează tusea şi ameliorează problemele respiratorii, diareea şi constipaţia;

 

linella.md/sfatulmedicului.ro

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate