Ceaiul, aliatul sănătăţii
Ceaiul, pe lângă faptul că hidratează are şi alte beneficii asupra sănătăţii. Ceaiul este benefic şi în ceea ce priveşte prevenirea instalării diabetului de tip I, protejează împotriva cancerului şi a bolilor cardiovasculare şi scade riscul de infarct, aşa cum arată unele studii.
Articol editat de , 6 ianuarie 2015, 06:00
Alte avantaje care pot fi obţinute din consumul ceaiului:
– relaxare;
– ameliorează problemele digestive;
– detoxifică organismul;
– consolidează sistemul imunitar;
– furnizează antioxidanţi;
– creşte nivelul de energie şi revigorarea organismul;
– diminuează stresul;
– contribuie la evitarea răcelilor;
– stimulează funcţia organelor interne;
– are gust plăcut şi nu conţine cofeină;
– înlesneşte instalarea somnului.
Ceaiurile din plante pot fi preparate cu flori proaspete sau uscate, frunze, seminţe sau rădăcini. Se va adauga apa clocotită peste acestea, apoi se va acoperi ceşcuţa cu o farfurioară şi se va lăsa cateva minute să se înmoaie plantele.
Nu adăugaţi ierburi în exces, întrucât aroma poate deveni prea concentrată şi gustul va fi mai degrabă amărui decât plăcut.
Alte plante folosite frecvent la preparea ceaiurilor:
–măceşe – sunt o sursă naturală devitamina C şi bioflavonovide. Sunt benefice pentru ficat, rinichi, sânge, au efect tonic şi sunt un bun remediu pentru oboseală, răceală şi tuse;
– fenicul – este utilizat ca adjuvant digestiv şi pentru a diminua simptomele tractului respirator superior;
– păpădia (frunzele) – conţine mai mult betacaroten decât morcovii, îmbunătăteşte capacitatea unei persoane de a vedea în semiîntuneric (vederea nocturnă). Frunzele conţin fier, calciu, potasiu, fosfor, magneziu şi zinc, precum şi vitaminele B1, B2, B5, B6, B12, C, D, E si P.
– brusture – curăţă sângele, stimuleaza ficatul, reglează glicemia, are proprietţti antiinflamatorii şi antioxidante;
– urzica – curaţă sângele, este bogata în vitaminele A şi C, îmbunătăţeşte funcţia ficatului, a rinichilor, calmează tusea şi ameliorează problemele respiratorii, diareea şi constipaţia;
linella.md/sfatulmedicului.ro