Securitatea cibernetică
Nou adoptata lege a securităţii cibernetice are ca scop apărarea persoanelor fizice de drept public şi privat împotriva atacurilor informatice, fără a accesa, însă, conţinutul datelor cu caracter personal. Deţinătorii infrastructurilor cibernetice sunt îndemnaţi să-şi ia şi o serie de măsuri pentru protejarea reţelelor, dar şi să colaboreze cu autorităţile în domeniu în cazul unei anchete de această natură. Directorul Centrului Naţional CyberInt din cadrul Serviciului Român de Informaţii, Florin Cosmoiu a precizat miercuri că o astfel de cercetare presupune gestionarea unor elemente pur tehnice şi trebuie diferenţiată de ceea ce se numeşte percheţie informatică, făcută pe baza unui mandat judecătoresc.
Articol editat de Andrada Ștefănescu, 7 ianuarie 2015, 16:40
La rândul său, generalul Dumitru Dumbravă, şeful Direcţiei Juridice a Serviciului Român de Infromaţii a precizat că legea nu face totuşi referire la obţinerea vreunui mandat judecătoresc pentru cercetarea datelor personale întrucât există un întreg cadru legislativ cu care trebuie conectată.
Vă reamintim că la sfârşitul lunii decembrie, 69 de deputaţi liberali au contestat legea securităţii cibernetice la Curtea Constituţională pentru că ar reglementa accesul unor instituţii ale Statului la informaţii de ordin privat.
RADOR