Udatul Ionilor, obicei din satul Tălmăcel
Udatul Ionilor are loc în fiecare an, în ziua în care îl sărbătorim pe Sfântul Ioan Botezătorul. Acest obicei se mai respectă doar în localitatea sibiană Tălmăcel.
Articol editat de Camelia Velțan, 7 ianuarie 2015, 14:32
De la cel mai mic până la cel mai mare, localnicii se adună şi fac pregătirile pentru Udatul Ionilor, chiar cu câteva săptămâni înaintea evenimentului.
Noi punem zestrea lucrată de mamă, lanseta, căpeţan împodobit frumos cu sorcovă, busuioc pentru noroc.
Căpeţanul e compus din sorcovă şi maci. Tinerele mai puţin pricepute învaţă de la mame cum se face şi este construit cu câteva săptămâni înainte. (voxuri pregătiri)
Costumele tradiţionale sunt pregătite cu mare atenţie, iar Ionii sunt îmbrăcaţi în dimineaţa sărbătorii şi primesc şi câteva boabe de tămâie la purtător, împotriva deochiului.
Cămaşă cusută cu flori, fustă, şerpar, pantaloni din stofă.
Punem trei boabe de tămâie, grâu şi usturoi pentru deochi.
Costumul fetei este construit din ie cu ajururi frumoase cusute de mână, fustă, şorţuri brodate, năframă şi o vestă. (voxuri costume)
Udatul ionilor e legat şi de Bobotează, pentru că se sfinţesc apele. Apariţia cailor este de pe vremea Imperiului Austro-Ungar. La 18 decembrie, câţiva cetăţeni din Tălmăcel au participat la Unire. Au venit de la Alba Iulia până la Tălmaciu cu trenul şi acolo s-au dus şi au aşteptat cu caii. Pentru că nu au putut să sărbătorească acest eveniment, fiind post, au aşteptat până în data de 7 ianuarie şi l-au cuplat cu Udatul Ionilor. Apa este un element de purificare. (Constantin Barbu, primar)
Cristian Florea