Ascultă Radio România Cluj Live

Alimente pentru ochi sănătoşi

Sunt alimente care ne feresc de efectele calculatorului. Iată ce trebuie să mâncăm pentru a ne proteja dioptriile.

alimente pentru ochi
Foto: alimente pentru ochi

Articol editat de cristina.rusu, 8 ianuarie 2015, 06:00

Peştele este o sursă excelentă ce furnizează suport structural pentru membranele celulare. Este recomandat pentru păstrarea sănătăţii ochiului.

Afinele conţin substanţe active antioxidante, care ajută la îmbunătăţirea fluxului sanguin, la nivelul capilarelor ochiului. Acest lucru ajută ochii să se adapteze rapid la schimbarea luminii şi îmbunătăţeşte claritatea vederii.

Morcovii conţin vitamina A şi betacaroten, foarte importante pentru vedere şi pot juca un rol important în prevenirea cataractei.

Seminţele de struguri sunt bune pentru circulaţia periferică, dar şi cea la nivelul vaselor capilare. Strugurii ajută, cu precădere, ochiul în timpul vederii nocturne.

Oul este bogat în cisteină, sulf, lecitină, amino-acizi şi luteină. Aceste componente previn formarea cataractei.

Usturoiul şi ceapa. Au un conţinut bogat de sulf, necesar producerii de glutemină, un important antioxidant, atât pentru ochi, cât şi pentru întregul organism.

Spanacul, varza şi salata. Aceste plante sunt bogate în caroteni, în special în luteină şi protejează macula de arsurile solare şi de lumina fosforescentă.

Sfaturi utile

O pauză de cel puţin 5 minute departe de monitorul calculatorului ajută ochiul să se relaxeze.

Reduceţi intensitatea culorii verzi a monitorului, care oboseşte cel mai mult ochiul.

Măriţi caracterele textului pe care îl citiţi.

Păstraţi distanţa până la monitor de 45-75 cm.

Masaţi zona ochilor, a tâmplelor şi a feţei. Ajută la relaxarea muşchilor feţei.

 

Click!Sănătate

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate