Cluj: Marş de solidaritate cu victimele atentatului (UPDATE)
UPDATE: Aproximativ 500 de tineri au participat, joi, la un marş în centrul Clujului, în memoria victimelor atentatului din Paris.
Articol editat de Andrada Ștefănescu, 8 ianuarie 2015, 19:40
Au fost prezenţi în principal studenţi francezi şi germani care învaţă la universităţile din oraş. Ei au purtat pancarte cu mesajul „Je suis Charlie”, precum şi un afiş pe care scrie „Nous sommes tous Charlie”.
Participanţii la marş au declarat că s-au adunat din solidaritate pentru familiile victimelor atentatului şi pentru a susţine libertatea de exprimare.
„Suntem aici pentru a apăra libertatea de exprimare. Suntem deposebit de impresionaţi de ceea ce s-a întâmplat. Trebuie să ne mobilizăm în intreaga lume pentru a apară libertăţi fundamentale: libertatea presei şi libertatea de exprimare.”
„Am venit aici pentru că şi în ţara mea, în Germania, au fost demonstraţii împotriva islamizării, iar ceea ce s-a întâmplat la Charlie Hebdo demonstrează că fenomenul este în creştere şi consider că asta e îngrijorător. Sunt de asemenea aici pentru a-mi exprima condoleanţele.”
„Din solidaritate sunt aici, pentru că îmi pasă. Sunt impresionat pentru că România şi întreaga lume şi-a exprimat susţinerea pentru Franţa. Că toţi sunt prietenii Franţei şi ai libertăţii şi sper că a venit timpul să trecem la o acţiune concertată la nivel european împotriva ameninţărilor care vizează intelectualii, presa în acest caz concret, dar şi oamenii simpli în viaţă de zi cu zi.”
„Am venit să îmi arăt solidaritatea cu poporul francez.”
………………………………………………………………………………………………………………………………….
Un marş de solidaritate pentru victimele atentatului va avea loc joi, de la ora 18 la Cluj.
Participanţii vor parcurge traseul Piaţa Lucian Blaga- Str Napoca-Piaţa Unirii-Bdul Eroilor-Piaţa Stefan cel Mare şi se vor opri pe str. Brătianu nr. 22 în faţa Institutului francez, unde vor păstra şi un moment de reculegere.
Un afiş pe care va scrie «Nous sommes tous Charlie» va fi instalat la intrarea în Institutul Francez, cu 12 lumânări care simbolizează victimele atentatului, iar cei care doresc pot scrie mesaje de solidaritate pentru victime şi poporul francez.
Un minut de reculegere a fost păstrat şi la ora 13 în toate instituţiile franceze din România conform cu instrucţiunile Ambasadorului Franţei la Bucureşti şi la cererea preşedintelui Franţei François Hollande.
Andrada Ştefănescu, Mihai Miclăuş