„Cetăţuia” cumpărată şi restaurată
Poarta sudică şi imobilele adiacente din asamblul arhitectural „Cetăţuia” din Cluj Napoca vor fi cumpărate şi restaurate de primărie.
Articol editat de cristina.rusu, 12 ianuarie 2015, 13:01
Actualul proprietar a scos clădirea la vânzare, iar administraţia locală şi-a exercitat dreptul de preemţiune, fiind vorba de un monument de patrimoniu.
Pentru restaurarea imobilului, Consiliul Local va caută surse paralele de finanţare, inclusiv prin proiecte europene.
Purtătorul de cuvânt al primăriei Cluj Napoca, Oana Buzatu, a declarat că imobilul a fost cumpărat cu suma de 20.000 de euro, dar restaurarea clădirii va costa de 12 ori mai mult.
S-a analizat exercitarea dreptului de preemţiune din partea Consiliului Local Cluj Napoca pentru a achiziţiona clădirea istorică de pe „cetăţuie”, aflată la capătul scărilor de acces din strada Dragalina.
Valoarea estimată a imobilului este de 20.000 de euro, însă acesta necesită lucrări de reabilitare şi reconstrucţie estimate în acest moment la 250.000 de euro.
Vom gândi acolo fie un centru de cultură urbană, fie un punct de informare pentru turişti. (Oana Buzatu, purtător de cuvânt al Primăriei)
Poarta de intrare în zona „Cetăţuia” şi imobilul adiacent au fost ridicate în secolul al XVIII-lea în stil baroc.
Clădirea este parte a fortificaţiilor construite pentru a asigura controlul asupra Clujului, după trecerea Transilvaniei sub stăpânire austriacă şi a servit în diferite perioade şi ca închisoare.
Mihai Miclăuş