Cum ne alegem partenerul de viaţă?
Deşi multe persoane cred că în dragoste contrastele se atrag, studiile demonstrează că în realitate oamenii tind să îşi aleagă parteneri care le seamănă.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 13 ianuarie 2015, 06:00
O cercetare la care au luat parte 291 de tineri căsătoriţi a demonstrat că partenerii aveau valori, credinţe religioase şi vederi politice asemănătoare, iar acest lucru nu se putea datora unor simple coincidenţe. Prin urmare, partenerul de viaţă era ales şi în funcţie de aceste caracteristici. De asemenea, alte studii au arătat că de multe ori oamenii caută un partener care are un indice al masei corporale similar cu al lor, adică la fel de graşi.
Totodată, mai ales în cazul întâlnirilor stabilite prin internet, oamenii vor să se cupleze cu persoane din aceeaşi rasă. Interesant este faptul că există chiar tendinţa de a alege un partener cu trăsături faciale asemănătoare cu ale lor. Un studiu a arătat că voluntarii au putut stabili corect relaţia amoroasă dintre un bărbat şi o femeie, văzând fotografiile lor separate şi chiar imagini ale unor părţi ale chipului, cum ar fi ochii sau gura. Persoanele generoase caută parteneri la fel de generoşi, iar cei depresivi sau cu diferite tulburări psihice vor dori un partener cu probleme similare. Acelaşi fenomen a fost observat şi la persoanele care consumă în exces alcool, efectul asupra copiilor acestor parteneri fiind devastator.
Şi atunci când este vorba despre educaţie şi statut social, oamenii caută parteneri asemănători. De aceea, sunt frecvente căsătoriile în rândul persoanelor cu venituri similare. Acest lucru se întâmplă şi pentru că mediul social le dă ocazia oamenilor să se cunoască. Persoanele evlavioase se vor întâlni la biserică, iar cei cu studii superioare se vor cunoaşte la colegiu.
RADOR