Planeta care seamănă cu Terra
O planetă care orbitează un astru din constelaţia Lyra ar putea avea caracteristici foarte asemănătoare cu cele de pe Terra.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 13 ianuarie 2015, 15:07
Planeta botezată Kepler 438b este puţin mai mare decât Pământul şi se învârte în jurul unei stele pitice portocalii, de la care primeşte cu 40% mai multă căldură decât cea de care beneficiază planeta noastră de la Soare. Din cauza dimensiunilor sale reduse, Kepler 438b este probabil un mediu stâncos, iar apropierea sa de steaua pe care o orbitează o plasează în zona locuibilă, cu temperaturi adecvate pentru curgerea apei lichide.
Cercetătorii consideră că suprafaţa accidentată şi apa fluidă sunt cei mai importanţi factori care fac probabilă existenţa vieţii pe o planetă. Kepler 438b, aflată la 470 de ani lumină distanţă de Terra, face o rotaţie completă în jurul stelei pe care o orbitează în 35 de zile, ceea ce înseamnă că un an pe planeta nou- descoperită trece de 10 ori mai repede decât pe Pământ. Nu se ştie dacă planeta are atmosferă, dar dacă este înconjurată de straturi gazoase, temperatura medie ar putea fi de aproximativ 60 de grade Celsius.
Oamenii de ştiinţă de la centrul Harvard- Smithsonian pentru ştiinţe astrofizice au anunţat descoperirea în cadrul unei întruniri a Societăţii Astronomice Americane, desfăşurate marţi la Seattle, când au prezentat încă şapte planete aflate la o distanţă de aştrii lor care le fac propice vieţii. Toate aceste planete au fost detectate cu ajutorul telescopului spaţial Kepler al NASA, care identifică planetele în timp ce străbat faţa vizibilă a stelelor lor, determinând o minusculă întrerupere periodică a fluxului luminos recepţionat de telescop de la astrul urmărit.
RADOR