Alimente ideale pentru copii în sezonul rece
Părinţii ştiu că un copil sănătos înseamnă în primul rând o alimentaţie sănătoasă, iar asta implică adaptarea dietei la sezon.
Articol editat de cristina.rusu, 14 ianuarie 2015, 06:00
Iarna, de exemplu, nevoia de grăsimi, vitamine şi minerale creşte, motiv pentru care alimentele ideale pentru copii iarna, sunt altele decât cele pe care juniorii le consumă în sezonul cald.
Iată care sunt alimentele ideale, iarna:
Ouăle sunt una dintre cele mai bune surse de vitamina D şi proteine, la care se adaugă şi grăsimi sănătoase. Copiii pot mânca trei-patru ouă pe săptămână în sezonul rece.
Fulgii de ovăz trebuie incluşi în dieta copilului, mai ales la masa de dimineaţă. Ovăzul este bogat în minerale şi vitamine din grupul B care susţin capacitatea de concentrare a copilului.
Fructele sunt esenţiale. Iarna cele mai bune alegeri sunt citricele, bananele, kiwi, dar şi fructele de pădure congelate. Adaugă pe listă şi fructele conservate în gemuri şi dulceţuri, de preferat naturale şi cu cât mai puţin zahăr. Gemul de merişoare, de măceşe şi de cireşe sunt cele mai bune alegeri pentru cei mici.
Lactatele integrale sunt esenţiale în perioada de iarnă. Conţin vitamina D, grăsimi esenţiale, calciu şi sunt o bună sursă de proteine de calitate. Două-trei porţii de lactate (iaurt integral, lapte şi derivate), sunt obligatorii.
Nucile, alunele, migdalele şi fisticul trebuie incluse în dieta copiilor în perioada de iarnă. Acestea sunt surse foarte bune de minerale şi vitamine şi conţin, toate, grăsimi sănătoase şi acizi graşi esenţiali.
Abuzează de legume, atâtea câte sunt ele în perioada de iarnă. Conopida, broccoli, varza, ţelina şi morcovii sunt temelia legumelor de iarnă. Foarte bune sunt şi murăturile în saramură pentru că sunt o sursă foarte bună de probiotice şi vitamina C.
Copilul poate mânca ciocolată şi cacao. Conţine antioxidanţi şi minerale foarte bune pentru dezvoltarea acestuia.
În ceea ce priveşte ciocolata, nu cacaoa din ea este problema ci zahărul şi umpluturile pline de aditivi. Dacă poţi face în casă ciocolata, nu ezita şi adaugă în laptele copilului miere şi cacao cât mai închisă la culoare (are cea mai mare concentraţie de grăsimi sănătoase).
SuntMămică.ro