Copii talentați în satele românești
Elevii Liceului tehnologic “Ioachim Pop” din comuna sălăjeană Ileanda au marcat Ziua Culturii Naţionale printr-un spectacol artistic, la care a asistat un numeros public din comună.
Articol editat de cristina.rusu, 15 ianuarie 2015, 14:07 / actualizat: 19 ianuarie 2015, 11:43
Evenimentul a vădit existenţa unor talente reale în rândul elevilor, iar evoluţia lor a generat o întrebare: ce şanse au copiii talentaţi din mediul rural să se pregătească încă de la o vârstă timpurie în disciplina pentru care au aptitudini?
Spectacolul a debutat cu premierea elevilor care s-au remarcat la concursul de eseuri intitulat “Eminescu peste timp”.
Eminescu este un Dumnezeu al poeziei româneşti. Am scris despre opera lui Eminescu în general, despre diversitatea acesteia, despre raţiunea cu care vorbeşte. El este superior lumii normale, este un Dumnezeu al poeziei (Popan Gabriel, clasa a X-a).
Nu mai puţin de 12 elevi, de la ciclul primar şi până la cel de liceu au fost premiaţi cu cărţi de scriitorii Mircea Măluţ şi Traian Parva Săsărman.
Următorul moment din spectacolul elevilor din Ileanda i-a pus pe gânduri pe mulţi dintre cei prezenţi, când au fost prezentate câteva dintre cântecele lui Ion Aldea Teodorovici, pe versuri de Grigore Vieru. Andreea Ţandără, Bogdan Petrice – voci frumoase, pătrunzătoare.
Şi, s-a născut întrebarea: când un copil din mediul rural probează, de la o vârstă fragedă, un talent artistic deosebit, ce şanse are el să se instruiască încă din anii de şcoală primară?
Învăţătoarea Voichiţa Mureşan, care coordonează activitatea artistică din Liceul “Ioachim Pop” din Ileanda spune că le este greu acestor copii talentaţi să primească o instrucţie adecvată:
Se punea problema la un moment dat să-I prezentăm unor profesori de la Liceul de artă din Baia-Mare, care să insiste pe lângă familiile lor, să-i sprijine să pătrundă în domeniul şcolarizării în domeniul muzicii. Din păcate, aceşti copii, cu rare excepţii, provin din familii de condiţie medie şi submedie din punct de vedere cultural şi material (Voichiţa Mureşan).
Dezvoltarea acestor copii înspre cultură este însufleţită şi de viaţa culturală a şcolii şi a comunei:
În luna noiembrie am mai organizat o lansare de carte, iar acum acest spectacol dedicat Zilei Culturii Naționale. Avem în şcoală copii talentaţi, în literatură, în muzică. Noi încercăm să-i sprijinim pe aceşti copii, lucrând cu ei în afara orelor, dar ar necesita un ajutor mult mai amplu, din afara şcolii (Mirela Oniga, directoarea liceului “Ioachim Pop” din Ileanda)
Se spune că talentul ţi-l dă Dumnezeu, ce faci cu el este treaba ta! În cazul copiilor talentaţi, credem că este treaba părinţilor, a şcolii, a comunităţii.
Numai că, să fim atenţi, timpul trece repede şi nu trebuie pierdut. Oricum, Ziua Culturii Naţionale a fost instituită şi pentru a-i sprijini pe aceşti copii.
Florin Săsărman