Francul elveţian a depăşit 5 lei
Românii care au împrumuturi în franci elveţieni vor avea de achitat rate mai mari, după ce această monedă s-a apreciat cu 30% în raport cu euro. La ora actuală, aproximativ 150 de mii de persoane au credite în franci elveţieni.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 15 ianuarie 2015, 15:33 / actualizat: 17 ianuarie 2015, 9:11
Banca Naţională a Elveţiei a renunţat la pragul de 1,20 franci pentru un euro, pe care l-a apărat în ultimii trei ani şi a anunţat că acesta nu-şi mai justifică existenţa în condiţiile declinului economiei europene şi a pieţelor internaţionale. Până acum politica monetară elveţiană impunea o limită privind deprecierea euro în raport cu francul elveţian.
Asociaţia Utilizatorilor Români de Servicii Financiare solicită Guvernului şi Parlamentului să identifice urgent soluţii pentru persoanele cu credite în franci elveţieni, în condiţiile aprecierii acestei monede cu 30% în raport cu euro.
Avocatul Gheorghe Piperea, unul dintre cei care i-au reprezentat în justiţie pe mai mulţi clienţi ai băncilor care au de plătit rate în franci elveţieni, atrage atenţia asupra dificultăţilor majore pe care aceştia le vor întâmpina.
Și așa oamenii aceștia suportau cu greu un curs de 3,7 lei aproape că nu mai aveau oxigen, un curs de peste 4 lei îi va dărâma total. Și vorbim de peste 150 de mii de persoane, creditele astea sunt credite ipotecare și-au cumpărat case cu aceste credite în consecință acești oameni acolo locuiesc, Este exact momentul când statul român nu se mai poate ascunde să se impună o astfel de plafonare pentru că altfel vor fi în stradă zeci de mii de familii și vor fi falimente de bănci. (Gheorghe Piperea, avocat)
În România, doar 5 % din totalul creditelor sunt în franci elveţieni, motiv pentru care consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, susţine că sistemul bancar nu este în pericol.
Vor plăti mai mult asta e realitatea. Este regretabil că ei trebuie să plătească mai mult, dar nu pot să nu spun că ani și ani în șir toate vocile de la Banca Națională care ies în spațiul public, au subliniat de nenumărate ori cu vârf și îndesat că cei care se împrumută este recomandabil să se împrumute în moneda în care sunt plătiți
Aproape 30 la sută dintre sălăjenii care au de plătit rate la bănci sunt împrumutaţi în franci elveţieni, moneda care a ajuns şi chiar depăşit, joi, pragul record de 5 lei.
Economiştii locali sunt de părere că această apreciere bruscă este una exagerată şi dacă este menţinută va duce la o creştere alarmantă a ratelor pe care clienţii băncilor le au de plătit lunar.
Preşedintele Corpului Experţilor Contabili Sălaj, Alexandru Tamba, apreciază că menţinerea la o astfel de valoare record a francului elveţian va duce la creşterea creditelor neperformante, pentru că există riscul ca mii de români să ajungă în imposibilitatea de a- şi mai plăti ratele la banca. Alexandru Tamba a precizat că singura soluţie pentru a preveni astfel de incidente este ca cei care s- au împrumutat în franci elveţieni să ajungă la o înţelegere cu băncile pentru o eventuală convertire a împrumutului, deşi va fi puţin probabil să se întâmple aşa ceva având în vedere că instituţiile bancare nu au decât de câştigat de pe urma acestei aprecieri. Economiştii sălăjeni sfătuiesc populaţia şi agenţii economici să apeleze la creditarea în lei, pentru că este eliminat astfel riscul valutar.
http://curs.chf.valutare.ro/
Adrian Lungu