Caperele – muguri ce ne oferă sănătate
Caperele- muguri ce ne oferă sănătate
Articol editat de Carmen Sas, 16 ianuarie 2015, 06:00
Cu siguranţă mulţi dintre dumneavoastră aţi folosit la preparea sosurilor, a salatelor, a peştelui şi a cărnii, mugurii caperelor.
Caperele sunt mugurii nedezvoltaţi ai speciei “Capparis spinosa”, o plantă arbust cu frunze ovale cărnoase, flori rozalii cu diametru de cca 4-5 cm.
Încă din perioada Greciei Antice mugurii caperelor au fost folosiţi , atât în alimentaţie cât şi în scopuri medicinale.
Caperele sunt bogate în minerale, proteine, vitamine şi fibre. Sunt sărace în calorii , dar puternic antioxidante datorită fitonutrienţilor şi vitaminelor esenţiale pe care le conţin. Flavonoizii existenţi în capere asigură succesul luptei împotriva bolilor de origine bacteriană, a inflamaţiilor epidermei, a varicelor.
Mugurii de caper conţin şi fibre, care pot preveni apariţia bolilor cardiovasculare, şi bolilor specifice sistemului digestiv. Pe lîngă toate acestea conţin şi agenţi anticancerigeni izotiocianaţii, care împiedică celulele cancerigene să se înmulţească.
Caperele proaspete sunt superioare calitativ celor preparate. Gustul acestora este uşor picant, asemănător muştarului. Pentru a nu pierde nimic din substanţele esenţiale specifice, pentru a menţine savoarea şi gustul lor, specialiştii ne recomandă păstrarea acestora în borcane sigilate, într-un mediu răcoros, în frigider.
Caperele sunt benefice pentru pielea uscată, pe care o hidratează. Pot fi folosite şi în tratarea unor probleme precum roşeaţă, iritaţii şi puncte negre. De altfel, caperele sunt folosite în numeroase produse cosmetice.
Mugurii de caper au fost folosiţi de-a lungul secolelor pentru a îmbunătăţi şi a aromatiza mâncărurile, pentru a îmbunătăţi calitatea vieţii prin beneficiile pe care caperele le aduc sănătăţii.
Sănătate