Festivalul Internaţional al Dulciurilor de Iarnă
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 16 ianuarie 2015, 13:12 / actualizat: 7 februarie 2015, 12:08
Elevii Școlii Gimnaziale „Elf” au sărbătorit la începutul acestei săptămâni „Festivalul Internațional al Dulciurilor de Iarnă” – o acțiune care face parte din proiectul Comenius derulat de Școala Gimnazială „Elf” în parteneriat cu școli din Anglia, Finlanda, Franța, Letonia, Slovenia și Spania. Cei mici au învăţat să gătească , să lucrez aproape singuri cu cuptorul, să întindă blatul în tavă, să taie cu cuţitul fără să se taie , au învăţat noi reţete de la diferiţi colegi.
În cadrul festivalului, copiii au prezentat și degustat dulciuri de iarnă preparate acasă împreună cu părinții, pe baza rețetelor primite de la elevi din cele șase școli partenere. Rezultatul a fost o expoziție culinară de toată frumusețea, la care au contribuit și de care s- au bucurat elevii claselor primare (gătind) și elevii claselor gimnaziale (amenajând standul specific fiecărei țări).
„Proiectul Comenius, cu titlul „Cufărul de comori culturale – vești bune din școala noastră”, este derulat sub coordonarea Școlii Elf, cu finanțare europeană prin Programul „Învățare pe toată durata vieții”. Credem că derularea acestui proiect va aduce pentru elevi, profesori și toți cei implicați o înțelegere mai deplină a altor culturi dar și a propriei moșteniri culturale. Comunicând în limbi străine pe diverse teme culturale, sperăm că elevii vor fi motivați să investigheze mai departe ce înseamnă un viitor european pentru țara noastră.
Pagina web a proiectului – www.treasurechestgoodnews.wordpress.com – găzduiește informații despre derularea acestuia precum și elemente ale „Cufărului cultural” pregătite până în acest moment de elevii participanți: poezii în limba engleză, compuse de copii în stilul unui poet al țării respective, câte un clip video de prezentare a propriei comunități locale și rețete de dulciuri tradiționale. Până la finalul proiectului (iulie 2015), secțiunile paginii web vor fi completate cu informații despre istoria fiecărei zone, o prezentare a fiecărei școli partenere și câte o broșură turistică în care, pentru fiecare comunitate locală, vor fi prezentate cele mai frumoase aspecte care i- ar putea îmbia pe copiii din alte țări să vină în vizită.
Pentru pregătirea „profesionistă” a acestei broșuri, echipe de câte doi profesori și doi elevi din fiecare școală parteneră au vizitat Cluj- Napoca la începutul lunii octombrie 2014 și au participat la un atelier de marketing, unde au învățat câteva reguli de bază pentru crearea unei broșuri turistice. Atelierul a fost organizat cu implicarea doamnei profesor universitar doctor Smaranda Cosma, în cadrul Facultății de Business din Cluj-Napoca”.(coordonator proiect Carmen Costina).
Un reportaj realizat pe această temă puteţi asculta la Radio Cluj, sâmbătă, 17 ianuarie, în cadrul emisiunii ’’Sesam deschide-te’’.
Rodica Tulbure