Primul parc subteran cu lumină naturală
Primul parc subteran din lume se construieşte la New York, în locul unei staţii de transport în comun abandonate. Parcul va avea iarbă, copaci, bănci, cafenele şi chiar lumină naturală.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 16 ianuarie 2015, 15:00
După succesul proiectului High Line, prin care doi kilometri de cale ferată dezafectată au fost transformaţi în promenadă publică înconjurată de verdeaţă şi artă, un alt proiect ambiţios îşi face loc în subteranul oraşului american. Ideea parcului a fost anunţată în 2011 şi a strâns până acum 155.000 de dolari pentru a fi pusă în practică. Lowline a anunţat că va încorpora energia solară în acest proiect de spaţiu public verde.
Proiectul este iniţiat de Lowline, o organizaţie din New York care reuneşte arhitecţi, ingineri şi designeri, şi se va numi Lowline Park. Parcul se va construi pe locul staţiei Williamsburg Bridge, veche de 116 ani şi întinsă pe 0, 4 hectare. Construcţia va începe în 2017, iar parcul va fi deschis publicului în 2018. Parcul va fi luminat cu lumină naturală, prin fibră optică. Colectorii de energie solară vor fi puşi la nivelul străzii şi vor filtra lumina soarelui care va ajunge în spaţiul subteran înalt de şase metri. Astfel vor rezista copacii, iarba şi alte plante şi cei care se vor plimba prin parc se vor bucura de beneficiile naturii în subteran.
RADOR