Podul Nemților, refăcut după 110 ani
Cel mai vechi pod suspendat peste Someş va fi reconstruit în cadrul unui proiect turistic al primăriei Cluj Napoca.
Podul Nemţilor urmează să fie refăcut exact în locul unde a fost iniţial amplasat, în zona unde funcţionează acum Casa Tranzit.
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 17 ianuarie 2015, 10:00 / actualizat: 17 ianuarie 2015, 11:32
Între străzile Dragalina, Bariţiu şi Piaţa Muzeului va fi amenajată şi o alee de promenadă care va lega Cetăţuia de centrul istoric al Clujului.
Administraţia locală şi Ordinul Arhitecţilor au discutat deja proiectul, care va figura în planul de modernizare a Someşului.
Şeful Direcţiei de relaţii Externe din primărie, Ovidiu Câmpean, a precizat că noua formă a podului va fi stabilită în urma unui concurs de idei.
Podul Nemţilor se integrează într-o viziune de creare a unui traseu turistic. Vizavi de Parcul Caragiale este o alee care dă în Someş şi care poate să facă legătura între strada Kogălniceanu, Piaţa Unirii, Piaţa Muzeului, Parcul Caragiale şi, prin Podul Nemţilor, legăm scările ce duc spre Cetăţuie de zona centrală. Proiectul presupune o pasarelă care traversează Someşul şi strada Dragalina. (Ovidiu Câmpean)
Podul nemţilor a fost construit în anul 1735 şi, la acea vreme, era folosit numai de soldaţii garnizoanei imperiale, cantonaţi în fortificaţia de pe Cetăţuie.
Podul permitea trupelor austriece să intervină rapid în oraş, pentru a-l ţine sub control şi a reprima eventualele revolte.
În a doua jumătate a secolului al XIX-lea, a intrat în circuitul civil şi a fost consolidat în 1801, apoi total refăcut în 1840, după ce a fost distrus de inundaţii.
Podul Nemţilor a supravieţuit până la începutul secolului al XX-lea, când, din cauza stării avansate de uzură, autorităţile l-au dezafectat.
Mihai Miclăuș