Soluţii pentru criza francului elveţian
Ministrul de Finanţe Darius Vâlcov şi Guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, au căutat soluţii pentru criza francului elveţian.
Articol editat de , 17 ianuarie 2015, 11:30
Această monedă a atins vineri un nou maxim istoric, 4 lei şi 42 de bani. Rescandenţarea creditelor şi programele proprii ale băncilor ar putea rezolva această problemă care afectează aproximativ 75 de mii de persoane.
Una dintre soluţiile găsite se referă la reeşalonarea creditelor pentru persoanele cu venituri mici, astfel încât acestea să plătească o rată mai mică timp de doi ani, iar apoi când rata creşte statul să suporte o parte din costuri prin scutiri pe impozitul pe venit. În acest sens există şi o ordonanţă de urgenţă din iulie, anul trecut. O altă variantă ar fi ca băncile să reducă dobânzile pentru creditele în franci elveţieni. Până acum o singură bancă a făcut acest lucru, iar ministrul Darius Vâlcov spune că nu le poate impune reguli.
Săptămâna viitoare vor exista la Banca Naţională discuţii şi cu celelalte bănci şi cu Ministerul Finanţelor, pentru că deja punctual băncile vor putea să aplice programe proprii. Şi aici vă dau exemplul uneia dintre bănci, care are un astfel de program propriu, prin care va face convertirea, pentru cei care doresc bineînţeles, din franc în euro sau în leu, aşa cum au stabilit, conform normelor, şi după aceea vor aplica un discount care să reducă foarte mult din această creştere sau chiar să o anihileze în totalitate. (Ministrul de Finanţe, Darius Vâlcov)
Francul elveţian s-a apreciat cu aproximativ 20% faţă de marile devize şi se vinde acum cu aproape un euro. Bursa de la Zurich a pierdut vineri aproape 6%, după ce joi pierduse aproape 9 – cel mai mare recul din ultimii 27 de ani. Coeficientul de risc al Elveţiei la împrumuturile pe 10 ani a devenit negativ, de natură să descurajeze investitorii.
Deutsche Bank, al doilea mare comerciant valutar la nivel mondial, a înregistrat pierderi de circa 150 de milioane de dolari, iar clienţii uneia dintre marile platforme de tranzacţionare din New York au pierdut 225. În schimb, la Hong Kong, mulţi jucători de pe piaţă s-au îmbogăţit, pentru că au avut timp să cumpere francii la cursul vechi. Wall Streetul nu a avut pierderi, însă bursa londoneză da. În Polonia, Ungaria şi România, creditele în franci elveţieni au crescut semnificativ. Ungaria, însă, care a convertit anul trecut creditele din franci în forinţi, a fost pusă la adăpost. Când moneda ta creşte, exporturile şi se scumpesc de asemenea.
Marile companii elveţiene, inclusiv celebrii producători de ceasuri, medicamente sau textile, anticipează pierderi mari. La fel şi turismul. În câteva minute – scrie France Presse – preţurile produselor elveţiene au crescut cu 20%. Şefa FMI, Cristine Lagarde, s-a arătat surprinsă de mişcarea Elveţiei şi spune că nu a ştiut nimic. Directorul Băncii Naţionale helvete, Thomas Jordan, spune însă că decizia a fost justă. Oricum, Reuters comentează că această decizie pune în discuţie capacitatea băncilor naţionale de a menţine cu adevărat stabilitatea în sistem.
RADOR