Aproape 70 la sută din dosarele ANRP sunt supraevaluate
Dosarele de retrocedare în baza cărora s- au acordat despăgubiri de milioane de euro vor fi reverificate, iar acolo unde se constată supraevaluări, statul se va adresa instanţei pentru recuperarea prejudiciilor.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 19 ianuarie 2015, 17:17 / actualizat: 20 ianuarie 2015, 9:53
Prezent la Cluj, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţii, George Băeşu, a precizat că aproximativ două treimi din despăgubirile ce depăşesc un milion de euro au fost supraevaluate.
El a adăugat că în multe cazuri statul a retrocedat deja în natură suprafeţele de teren sau pădure solicitate ori a plătit diferite tranşe de bani revendicatorilor.
George Băeşu spune că dacă vor fi constatate nereguli la evaluarea proprietăţilor revendicate, beneficiarii vor fi executaţi silit pentru recuperarea prejudiciilor:„ Se descoperă mari prejudicii produse bugetului de stat în procesul de evaluare şi de acordare de despăgubiri. Cel mai important este începerea recuperării acestor prejudicii. Cu siguranţă vom vedea şi primele sume întoarse bugetului de stat ca urmare a acestui tip de acţiuni.
Din procentul dosarelor care depăşesc milionul de euro, după părerea mea 60- 70% sunt supraevaluate.”(George Băeşu)
Preşedintele ANRP, George Băeşu, a mai declarat că până la sfârşitul acestei luni vor fi plătite primele despăgubiri pentru persoanele care au avut proprietăţi în Cadrilater sau în Basarabia şi Bucovina dar le- au abandonat după ce România a pierdut respectivele teritorii.
De asemenea, în cele mai multe zone ale ţării a fost terminată evaluarea terenurilor statului care pot fi acordate că despăgubire, începând cu 2016, celor cărora le- au fost confiscate proprietăţile funciare.
În judeţul Cluj, din cele 78 de primarii, doar 7 comune nu au finalizat inventarierea, iar dintre acestea, Chinteniul nici măcar nu a trimis prefecturii un raport preliminar cu terenurile disponibile.
Mihai Miclăuș