Cea mai depresivă zi – remedii amăgitoare sau măsuri eficiente
Articol editat de , 19 ianuarie 2015, 10:09 / actualizat: 19 ianuarie 2015, 11:18
Potrivit specialiştilor, astazi ar fi cea mai depresivă zi din tot anul. Starea noastră proastă ar fi influenţată de vremea urâtă, ziua prea scurtă, promisiunile neîndeplinite de la Revelion, datoriile acumulate la sfârşit de an, problemele cu greutatea.
Ce explicaţii are aşa-numita “Blue Monday” şi cum putem contracara efectele ei negative? Ne răspunde psihologul clujean Raluca Anton.
“Suntem atât de implicaţi în toate pregătirile pentru sărbatori, încât nu ne dăm seama că va veni şi perioada de după. Şi poate că acesta e şi unul din motivele pentru care ne trezim după sărbători, după o anumită perioadă, gândindu-ne la faptul că avem şi responsabilităţi şi o listă lungă cu dorinţe pentru anul nou.
Cel mai important lucru pe care putem să îl facem e să începem să ne organizăm şi să facem lucrurile pe care oricum trebuie să le facem. Faptul că ne simţim trişti, sau faptul că e luni nu ne ajută cu nimic să ne rezolvăm problemele. Şi e de preferat să începem să le rezolvăm, pentru că, dacă nu, vom avea o zi de marţi în care va trebui să o facem şi s-ar putea ca acea zi de marţi să devină o zi la fel de tristă.”
Pentru a scăpa de “lunea depresivă a anului”, specialiştii se întrec în sugestii, cum ar fi să stăm mai mult lângă fereastra, să facem plimbări în aer liber şi cât mai multă mişcare. Dar toate acestea nu rezolvă fondul problemei, avertizează psihologul Raluca Anton.
“Cred că orice activitate care este altfel sau altceva faţă de ceea ce ne creează starea de tristeţe este foarte potrivită în momentul acesta: fie o plimbare, fie a ieşi cu nişte prieteni în ziua de luni poate să ne ajute. Dar cred că – şi o să folosesc un cuvânt destul de des folosit – a fi “proactivi” şi a încerca să organizăm lucrurile din viaţa noastră este cea mai bună soluţie. Mecanismele acestea de distragere a atenţiei cum sunt plimbările, cumpărăturile, întâlnirile cu prietenii nu fac decât să amâne lucrurile pe care noi vrem să le facem şi pe care trebuie să le facem. Sunt foarte bune, ne ajută pe moment, dar întotdeauna când vorbim despre o stare tristă trebuie să ne gândim cum să facem să rezolvăm acea stare tristă pe termen lung. Adică, eu să mă asigur că, în luna martie, în a treia zi de luni, nu voi păţi acelaşi lucru pe care l-am păţit acum, pentru că nu mi-am rezolvat treburile pentru care acum sunt trist.”
Concluzia psihologului Raluca Anton e că tehnicile de distragere funcţionează, dar, atât timp cât nu vom rezolva lucrurile din viaţa noastră care trebuie rezolvate, ne vom întoarce întotdeauna la starea de tristeţe/depresie pe care amânarea lor a generat-o.
Ioana Bindea