Sănătate, energie, optimism
Cu toţii ne dorim să fim sănătoşi, optimişti şi plin de energie în fiecare zi. Cum putem obţine o asemenea stare?
Articol editat de Carmen Sas, 20 ianuarie 2015, 06:00 / actualizat: 20 ianuarie 2015, 9:24
O alimentaţie echilibrată nutriţional, care cuprinde toate grupele alimentare, ne poate furniza sănătatea şi energia pentru a atinge echilibrul necesar. Specialiştii spun că pentru un nivel optim de energie, bună dispoziţie şi tonus psihic, cele mai bune alimente sunt cele care stabilizează nivelul glicemiei, stimulează producţia de hormoni care dau senzaţia de bine (serotonina), conţin anumite minerale, vitamine şi lipide sănătoase. Să nu uităm de hidratarea.
Pentru amplificarea energiei şi a dispoziţiei, hidraţii de carbon cu eliberare lentă ne sunt esenţiali. Ei sunt sursa preferată de energie a organismului şi în plus cresc nivelul serotoninei. Specialiştii ne recomandă să evităm cât mai mult dulciurile concentrate deoarce acestea cresc repede nivelul glucozei în sânge şi sunt repede consumate, ducând la oboseală şi indispoziţie. În schimb, cerealele integrale ca pâinea cu fibre, orezul brun, pastele integrale, oferă organismului glucoza care se eliberează lent, menţinându-ne stabil nivelul glicemiei şi al energiei.
Oleaginoasele precum, migdalele şi alunele de pădure sunt surse de lipide sănătoase, proteine şi magneziu, cu rol deosebit de important în metabolizarea glucidelor în energie. Putem găsi magneziu şi în cereale integrale, tărâţe, legume şi frunze verzi. Un alt mineral important pentru corpul nostru este seleniul, pe care îl găsim în nuci. Este un element care ne creşte buna dispoziţie şi studiile au demonstrat o legătură directă între deficienţa de seleniu şi indispoziţie. Acest mineral se găseşte de asemenea şi în carne, fructe de mare, leguminoase.
Carnea slabă precum muşchiul de vită, porc, pui şi curcan sunt surse optime de proteine de calitate şi de aminoacizi precum tirozina.
Tirozina creşte nivelul neurotransmiţătorilor cerebrali care cresc starea de alertă şi concentrare. Carnea conţine de asemnea şi vitamina B12, vitamină cu rol în formarea celulelor sângelui, în sinteza proteinelor şi a acizilor nucleici din organism şi buna funcţionare a sistemului nervos. Un alt nutrient care ne creşte tonusul psihic este acidul folic, pe care îl găsim în frunzele verzi şi citrice.
Fibrele alimentare sunt stabilizatoare ale energiei. Acestea încetinesc digestia, menţin senzaţia de săţietate şi îţi oferă o eliberare lentă de energie pe toată durata zilei.
Hidratarea are şi ea un rol deosebit de important. Să nu uităm de cei 2-2,5 litri de apă care ar trebui consumaţi zilnic. O altă cale de a ne menţine hidrataţi şi plin de energie este să consumăm alimente care conţin un procent mare de apă, minerale şi vitamine, ca fructele şi legumele proaspete, de sezon.
O alimentaţie echilibrată nutriţional poate oferi organismului nostru o stare de optimism şi energie.
Sănătate