Ambulanţa foloseşte medicii de familie în Bistriţa
Serviciul de Ambulanţă Judeţean Bistriţa-Năsăud duce o lipsă acută de medici, majoritatea covârşitoare a intervenţiilor de urgenţă fiind făcute cu asistenţi medicali în echipajele de salvare. După normele medicale europene, SAJ BN ar trebui să aibă la dispoziţie un număr de 10 medici pentru intervenţii, dar în realitate serviciul are doar 4 medici angajaţi care lucrează efectiv în teren.
Articol editat de , 20 ianuarie 2015, 16:41
În anul 2014, medicii din compartimentul de urgenţă al SAJ BN au asistat un total de 1915 cazuri, faţă de 23111 cazuri asistate de asistenţii medicali. Dr. Anabella Muszi, şefa SAJ BN spune că în aceste condiţii s-a apelat la medicii de familie, care să intervină la cazurile de consultaţii de urgenţă:
“Pe compartimentul de consultaţii de urgenţă avem un sprijin de la un număr de 5 medici de familie, care lucrează în regim de gardă în acest compartiment, asigurând consultaţiile de urgenţă la domiciliu. Dar, activitatea în sfera de urgenţă este asigurată prin dăruirea şi bunăvoinţa celor 4 medici, angajaţi ai SAJ” (dr. Anabella Muszi, şefa SAJ BN).
Şi totuşi, SAJ BN nu are posturi de medici vacante. “În 2013 Ministerul Sănătăţii a plafonat numărul posturilor la ocupatul de atunci. Posturile vacante au fost desfiinţate având în vedere că am avut ani la rând publicat concurs, la care nici măcar nu a dat nimeni vreun telefon” (dr.Anabella Muszi).
Situaţia ar putea deveni dramatică la SAJ BN dacă unul dintre cei patru medici angajaţi ar pleca. Prezenţa medicilor în echipajele de salvare este necesară în toate intervenţiile de cod roşu şi în unele intervenţii de cod galben care pot deveni, în orice moment de cod roşu, fiind vorba de cazurile de risc vital.
Directorul Direcţiei de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud, dr. Anca Andriţoiu ne-a declarat că ultima soluţie este “să se meargă ţintit şi să fie căutaţi medici tineri în centrele universitare”.
Florin Săsărman