Partidele se implică în problemele datornicilor
UPDATE ora 11.30
Articol editat de Camelia Velțan, 20 ianuarie 2015, 10:22 / actualizat: 20 ianuarie 2015, 11:35
Conducerea Camerei Deputaţilor a decis marţi, 20 ianuarie, ca Legea insolvenţei persoanelor fizice să intre de miercuri, 21 ianuarie, în dezbaterea deputaţilor jurişti. O sesiune extraodinară pe această temă va avea loc în cel mai scurt timp după întocmirea unui raport al comisiei juridice.
Tot miercuri, 21 ianuarie, Comisia pentru buget va dezbate împreună cu reprezentanţii Băncii Naţionale problema creditelor luate de români în franci elveţieni.
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
Partidele politice caută soluţii pentru a-i ajuta pe datornicii la bănci. La Parlament, conducerea Camerei Deputaţilor urmează să decidă marţi, 20 ianuarie, dacă dă curs solicitării liberalilor pentru convocarea unei sesiuni extraordinare consacrată legii insolvenţei personale. Propunerea are şi susţinerea PSD, iar premierul Victor Ponta a cerut consultări cu toate partidele pentru o soluţie de protejare a românilor cu credite.
Politicienii au venit luni cu mai multe propuneri pentru a susţine clienţii afectaţi de criza francului. Într-o primă iniţiativă, premierul Victor Ponta a propus opoziţiei să caute împreună o rezolvare. El a făcut un apel la reprezentanţii tuturor partidelor să nu dea iluzii celor afectaţi de creşterea francului elveţian şi spune că BNR, băncile comerciale, Guvernul şi Parlamentul trebuie să găsească soluţii pentru ca pe viitor, românii să fie protejaţi de efectele unor crize pe piaţa financiar-bancară. Apoi, liberalii au cerut sesiune extrordinară pentru aprobarea legii insolvenţei persoanelor fizice, România fiind printre puţinele ţări europene care nu au un astfel de act normativ, aceasta pentru că până acum, legea a fost amânată din cauza opoziţiei băncilor, suţinute de Fondul Monetar Internaţional. Acest act normativ ar fi singurul care mai poate salva clientul de la executarea silită, în condiţii avantajoase şi pentru el şi pentru bancă, arată co-preşedintele partidului, Alina Gorghiu, într-un comunicat. O altă posibilă soluţie vine din partea Partidului Mişcarea Populară. Liderul formaţiunii, Elena Udrea, a cerut Guvernului să aprobe o ordonanţă de urgenţă prin care persoanele care au luat credite în valută să le poată converti în lei:
Propunerea este aceea de a oferi posibilitatea clienţilor să-şi convertească creditele luate în valută în lei la cursul momentului în care au făcut creditarea, plus-minus 20%, pentru că fluctuaţia poate să fie în sus sau în jos, a valutei. Într-o astfel de soluţie câştigă toată lumea.
Radio România Actualităţi