Pe primul loc la șomaj, dar nu acceptă noi specializări în școală
Un important angajator din Zalău solicită desființarea unor secții teoretice într-un liceu și transformarea lor în secții tehnice. Intenția a stârnit nemulțumirea profesorilor de la specializările care ar urma să fie desființate.
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 20 ianuarie 2015, 18:28
Profesorii consideră că nu este normal ca un angajator să stabilească programa educațională și se opun deciziei de schimbare a secțiilor din școală. În urma investiţiilor făcute prin dotarea a două laboratoare, investiţie ce se ridică la aproximativ 500.000 dolari, o companie multinațională din Zalău a solicitat mai multe clase cu profil tehnic, atât la Colegiul Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian”, cât și la Liceul Tehnologic „Mihai Viteazul” din Zalău.
Companiile au propus introducerea unor calificări precum: tehnician prelucrări pe maşini cu comandă numerică, tehnician prelucrări la cald, tehnician mecanic pentru întreţinere şi reparaţii, tehnician mecatronist, operator pe maşini cu comandă numerică şi sculer matriţer, la cele două unităţi liceale din Zalău.
Numai că dorințele angajatorilor de pe platforma industrială a Zalăului nu corespund cu ideile existente în rândul profesorilor sau, cel puțin, a unora dintre ei.
Potrivit directorului uneia dintre scoli, Ioan Lung, cererea venită din partea agenţilor economici a creat o nemulţumire în rândul cadrelor didactice, care s-au opus cu vehemenţă. În total, 8 profesori nu sunt de acord cu desființarea unui profil economic pentru înființarea unuia tehnic, motivele fiind, în realitate lesne de înțeles…reducerea normelor didactice sau chiar desființarea lor.
Agenții economici consideră refuzul ca fiind absurd și nu înțeleg de ce în școli sunt pregătiți elevi pentru specializări care nu sunt ancorate în realitatea locală a forței de muncă.
Poziția reprezentanților Centrului Național pentru Dezvoltarea Învățământului Profesional și Tehnic este una clară.
Inspectoratul Școlar „se spală pe mâini” și spune că solicitările angajatorilor au fost înaintate Ministerului Educației în vederea soluționării.
Între timp însă, județul Sălaj ocupă primul loc în regiunea de Nord Vest a țării în privința ratei șomajului, iar în școli se învață un număr mare de specializări care nu fac altceva decât să scoată pe bandă rulantă șomeri cu diplomă.
Adrian Lungu